DEBAT DE POLÍTICA GENERAL DE LA CIUTAT
Balears 12/06/2013

Isern congelarà imposts (dos anys després)

El batle assegura que ara sí que complirà la promesa electoral de no apujar els tributs

Ander Zurimendi
5 min

PalmaMateu Isern aprofità el debat anual sobre política general de la ciutat per anunciar una mesura estrella: la congelació dels imposts municipals. "Quan dic que no pujaran vull deixar ben clar que ni tan sols no seran actualitzats amb l'IPC. És a dir, congelarem absolutament i definitivament tots els imposts fins a final de legislatura, tant en el pressupost de 2014 com en el de 2015".

Isern, però, hagué de reconèixer que l'anunci, en el fons, és el compliment d'una promesa electoral de 2011 que fins ara havien ignorat. I és que l'Ajuntament sí que augmentà els imposts en el primer any de legislatura, mentre que en el segon els apujà en funció de l'IPC.

Fou un anunci, però, que no va convèncer l'oposició. L'exbatlessa de Palma Aina Calvo repongué que "la seva gran promesa és una altra gran mentida, perquè amb la revisió cadastral l'IBI pujarà un 7,8% cada any fins al 2023". Isern replicà que davallaran el tipus impositiu -la part de l'impost que gestiona Cort- perquè el valor cadastral disminueixi.

Els imposts foren el punt fort de la discussió, però ni molt manco l'únic del debat de política general de la ciutat que té lloc cada any. No debades, Isern va ser investit batle de Palma l'11 de juny de 2011 i es complien exactament dos anys de la presa de possessió.

Desnonaments

Isern s'apunta al lema de la PAH: "Cort demostra que sí que es pot"

Parafrasejant el lema de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Isern digué que "Cort ha demostrat que sí que es pot" aturar el drama dels desnonaments. Destacà que "pocs dies després de declarar Palma ciutat lliure de desnonaments, ja hem aconseguit aturar-ne 16 processos al barri de Son Gotleu".

Això no obstant, Calvo denuncià que "a Palma hi ha hagut 1.393 desnonaments en el darrer any, una mitjana de quatre diaris". I li etzibà: "Senyor batle, sap quants d'habitatges ha posat a disposició? Cinc. No arriben ni per atendre les famílies desnonades en dos dies". Per part seva, el portaveu de MÉS, Antoni Verger, recordà que l'acció de la Regidoria d'Habitatge "ha estat totalment insuficient" i que les poques coses que s'han fetes "han estat a iniciativa de MÉS".

EMT

El PP defensa les retallades a les línies

El batle Isern emprà l'eufemisme de "reestructurar l'empresa" per justificar les retallades en línies i freqüències dels busos de l'EMT. Ho argumentà dient que "calia garantir-ne la viabilitat".

Antoni Verger, per contra, digué: "Quina gestió, em sap greu dir-li-ho, però gestionant així el transport públic és evident que vostè no és usuari de l'EMT". Així mateix, Aina Calvo manifestà que "una ciutat intel·ligent no desmantella la seva xarxa de transport públic".

Beer Palma

Calvo critica que Cort permetés "banyar la Seu" de cervesa

Isern defensà l'organització de propostes amb projecció internacional com el festival de cinema MareMostra, la Beer Palma i el Saló Nàutic. Calvo replicà, en referència a la Beer Palma, que "una ciutat intel·ligent no banya de cervesa la seva murada, el seu monument únic".

Palau de congressos

El batle diu que ara no és l'hora de fer "obres faraòniques"

Isern defensà el seny en l'àmbit urbanístic: "No cerquem projectes faraònics per a major glòria dels polítics". Antoni Verger, al·lucinat, replicà que el palau de congressos ho és, de faraònic, i que a més a més ni tan sols no han estat capaços de tirar-lo endavant. I afegí: "Els altres projectes estratègics de la ciutat, com la rehabilitació de la Platja de Palma, l'edifici de Gesa, la façana marítima i el Lluís Sitjar, es troben dins la paràlisi més absoluta".

Violència de gènere

Un equip de govern esquitxat per dos casos de maltractament

Isern també féu referència a la violència de gènere "com una xacra que cal eradicar de la societat i que és una de les principals preocupacions de tots els que constituïm aquest Ajuntament". Cal observar que l'equip d'Isern ha hagut de destituir, per la seva implicació en casos de maltractament masclista, dos alts càrrecs del seu organigrama: el director general de Comerç Juanjo Barceló i l'assessor de districte Antoni Ensenyat.

Flassaders

MÉS acusa el PP de fer fora del centre els veïns de la Gerreria

El batle defensà ahir que han consolidat el centre Flassaders "com un dels principals eixos d'actuació sociocomunitària mitjançant tallers i activitats que han estat seguits per més de 2.000 palmesans.

La coalició MÉS, per contra, denuncià que el PP, justament, ha fet fora de Flassaders col·lectius que l'empraven habitualment, com ara l'associació de veïns de la Gerreria (Canamunt) i el servei de distribució de senalles ecològiques.

Associacions de veïns

L'Ajuntament defensa la reducció del pressupost als veïns

Isern defensà que han racionalitzant les subvencions a les associacions de veïns i les federacions evitant despeses supèrflues". A la pràctica, ha suposat una retallada històrica de les seves ajudes.

Policia Local

El PSIB acusa Cort d'haver minimitzat la Policia de Barri

El batle Isern defensa que "el nou model policial ha fet un cos més proper al ciutadà". La portaveu del PSIB, Aina Calvo, recriminà que el PP ha fet que l'orientació de la Policia Local "sigui reactiva, i no preventiva". I posà com a exemple que la Policia de Barri hagi passat de 300 agents a manco de 150.

Fems

La neteja, condicionada per la recollida pneumàtica de fems

El batle argumentà que Palma "és ara una ciutat més neta, més ben conservada i amb un millor manteniment. L'oposició, per contra, replicà que la recollida pneumàtica de fems al centre antic fa quasi un any que està aturada, cosa que dóna una mala imatge turística.

Carril bici

Eliminació del tram de les Avingudes i cap traçat nou

L'Ajuntament de Palma defensa que s'han fet passes "a favor de l'ús de la bicicleta dins l'àmbit urbà, com ara la millora i expansió de la xarxa de carril bici". L'oposició ho considerà quasi "cínic", tenint en compte que Cort suprimí el carril bici de les Avingudes (el de més trànsit) i que no ha realitzat cap nova línia.

Piscines

Els banyistes individuals de

Son Hugo, vetats als horabaixes

El batle defensà que, tot i gestionar amb dos milions menys que fa 2 anys, l'àrea d'Esports ha garantit tots els serveis i instal·lacions. Tanmateix, els usuaris de Son Hugo s'han queixat repetidament per la seva exclusió en el torn d'horabaixa (reservat per als clubs esportius).

Català

Isern veu bilingüisme i MÉS, un retrocés del català en un 20%

Isern creu que d'ençà que és batle l'Ajuntament respecta la llibertat de llengua. El portaveu de MÉS, Antoni Verger, li recriminà que l'ús del català ha retrocedit un 20%. "Cort ha posat punt final al consens en favor de la protecció de la nostra llengua. Fins i tot han quedat sense escriptors en els premis Ciutat de Palma, una cosa que no havia passat mai, per haver-los fet també en castellà".

stats