"Insubstancial, inconcret i decebedor": les crítiques al discurs d'Armengol de l'oposició... i els socis del Pacte

L'anàlisi de la presidenta sobre la pressió turística centra les crítiques de MÉS i Podem

La primera jornada del debat de política general s'ha limitat al discurs de la presidenta, Francina Armengol, que serà rebatut aquest dimecres pels diversos grups parlamentaris. Les paraules de la presidenta han despertat crítiques entre els grups opositors però també entre els socis del Pacte.

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha titllat de "decebedor" un discurs que, segons ha dit, "no ens ha convençut ni ha convençut alguns dels seus socis". "De fet", ha afegit, "ni ella mateixa en semblava convençuda. Se l'ha vist molt poc entusiasmada, mentre anava llegint el que li han anat passant des de les conselleries". La cap de l'oposició ha criticat que el discurs estigui "ple de mentides". "Ha parlat de diàleg amb l'oposició quan no hi ha diàleg. I respecte al fet que presideix un Govern que ajuda els més dèbil, només cal veure la gent que s'està manifestant a les portes del Parlament", ha dit, referint-se a la concentració de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, (PAH).

Prohens ha advertit, a més, una "clatellada" d'Armengol als seus socis de Govern respecte del debat sobre la massificació turística. "Ha estat l'únic missatge clar de tot el discurs", ha assegurat.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, també ha advertit una manca "de cohesió" entre els socis del Pacte. "Si s'han fixat en els aplaudiments a la presidenta, hauran vist que hi ha un bloc que no hi està entusiasmat", ha assegurat.

Font ha lamentat que Armengol hagi anunciat un pla d'infraestructures sense tenir tancat el suport dels socis als pressupostos. "Molts futuribles sense quantificació", ha resumit.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha qualificat el discurs de "bàsicament insubstancial" i ha lamentat el "triomfalisme insòlit". Pericay també ha criticat que Armengol hagi tret pit amb el fet de ser dialogant amb l'oposició. "Amb mi, almanco, més enllà de la reunió que vam mantenir la setmana passada amb tots els grups, no n'ha mantingut gairebé cap", ha dit. El líder de la formació taronja també ha fet referència a la cohesió del Pacte: "Ens preocupa com s'estan tirant els plats els uns als altres", posant com a exemple  la polèmica al voltant del secretari d'Acció Institucional de Podem, Daniel Bachiller.

Foc amic contra Armengol

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha lamentat la "manca de concreció" sobre el rumb que hem de prendre en el que queda de legislatura" i ha advertit que "tenim la intenció de remar plegats sempre que sapiguem cap on anam".

Camargo ha valorat en positiu que, durant el primer any de legislatura, "s'ha fet una esmena a les polítiques del govern Bauzá". Amb tot, ha trobat mancances en les paraules de la presidenta: " No s'ha parlat de la bossa de pobresa crònica". També ha criticat la valoració optimista sobre la situació de l'educació: "És cert que s'han obert les portes del  Consolat de Mar als docents, però queda molt per fer". També ha criticat el discurs de la presidenta sobre el model turístic. "Si dos dels socis de Govern estam a favor del manifest  #senselímitsnohihafutur, no entenc perquè no començam a caminar cap al decreixement abans que ens esclati aquesta bombolla turística que estem patint".

La portaveu adjunta de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, també ha fet referència al manifest contra la massificació llençat dissabte, tot assegurant que la formació hi està a favor. Els ecosobiranistes consideren que la presidenta ha estat "molt prudent" en aquest àmbit. "Sí que hem de posar-hi límits, perquè això ja és estructural, no conjuntural". També ha apreciat " poc realisme" en la valoració dels problemes mediambientals de les illes, si bé ha valorat positivament l'anunci d'elaborar un pressupost major per dotar els espais naturals amb més personal. Finalment ha lamentat que s'hagi parlat poc de llengua i de cultura en el debat.

MÉS per Menorca, en canvi, ha fet una valoració més positiva del discurs "eminentment social" d'Armengol. El portaveu, Nel Martí,ha afirmat que la formació "comparteix el discurs i el plantejament" de la presidenta, si bé ha lamentat que s'hagi referit a la reforma dels antics hospitals de Son Dureta i Can Misses, a Eivissa, però s'hagi oblidat del centre  Verge del Toro en la mateixa situació d'abandonament que la resta. En aquest sentit, ha avançat que, en el seu torn de rèplica, la seva intenció és "menorquitzar el debat".

Més crítica s'ha mostrat la portaveu de Gent x Formentera. Sílvia Tur considera que Armengol "ha pecat d'optimisme" en el diagnòstic sobre la massificació turística i ha demanat que la regulació del lloguer turístic sigui "una prioritat absoluta" per al curs polític present. A més, ha qualificat de "tímid" el discurs d'Armengol sobre el medi ambient. "No s'ha parlat de la recuperació del paisatge, de les espècies ni de la posidònia".

Finalment, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha valorat "molt positivament" un discurs que ha qualificat de "realista, perquè s'ha fet a partir de dades irrefutables, amb pocs judicis de valor".

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF