CAS SILVA
Balears 08/06/2013

Sospites de negligència en la mort d'un jove a la presó de Maó

El reclús era un dels testimonis principals en una causa sobre presumptes agressions a interns. La Comissió de drets humans del Col·legi d'Advocats demana que s'investigui el cas

Maria Solá
3 min
Insten l'Estat a investigar la mort d'un jove a la presó de Maó

MaóLa Comissió de drets humans del Col·legi d'Advocats de Balears ha sol·licitat a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, dependent del Ministeri de l'Interior, que aclareixi la mort de Carlos Silva Cortés, pres de 26 anys al centre penitenciari de Menorca. El jove suposadament s'intentà suïcidar en una cel·la d'aïllament el 27 d'abril passat i va morir una setmana després a l'hospital Mateu Orfila de Máo, on havia estat fins llavors en estat de mort cerebral.

La decisió es va prendre durant la darrera assemblea de la comissió i, per tant, el seu president, Francesc Riera, desconeixia ahir si la petició ja havia arribat a mans de l'òrgan de la Secretaria d'Estat de Seguretat.

Els advocats especialitzats en drets humans del Col·legi també tingueren en compte l'existència de dues denúncies més relacionades amb la mort del jove a l'hora d'exigir la intervenció d'Institucions Penitenciàries.

Es dóna el cas que el reclús, condemnat a dos anys de presó per diversos delictes, era un dels testimonis principals en una causa de presumptes agressions a interns per part d'alguns treballadors del centre menorquí. A més, un altre dels presos que també va interposar una denúncia per suposats maltractaments poc després de la mort de Silva assenyalà durant la declaració que el pres havia estat víctima d'abusos físics el dia abans de l'intent de suïcidi.

Per part seva, la família del jove ha interposat una demanda per omissió del deure de socors, perquè considera que els treballadors de la presó no intentaren reanimar Silva fins que no hi arribaren els serveis d'urgència i, en aquest sentit, sostenen que la falta d'una intervenció mèdica ràpida provocà les seqüeles per la falta d'oxigen que el portaren a la mort.

No obstant això, la instrucció del cas per la mort del jove es troba interrompuda ara. El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Maó se'n va inhibir al·legant una relació d'amistat amb el director de la presó, José Alfredo Fernández Cuevas, i la subdirectora del centre. Per això, l'expedient es va traslladar al Jutjat número 2 que, per la seva banda, va refusar el cas perquè trobà que no tenia obligació de fer-se'n càrrec.

D'aquesta manera, la pilota està ara en el terrat de l'Audiència Provincial de Palma, que en un termini de deu dies ha de resoldre quin magistrat durà el cas. Per tot això, les diligències d'investigació sol·licitades per la defensa del jove no han estat encara admeses a tràmit.

En concret, la lletrada ha demanat una còpia de l'expedient del centre penitenciari referent al jove, les declaracions de la psicòloga i de la treballadora social de la presó. L'advocada de la família del pres assenyala que el retard no beneficia l'aclariment del cas i tem que els sis testimonis que han accedit a declarar durant el judici es facin enrere. "S'ha de tenir en compte que són interns que a hores d'ara estan sotmesos a l'autoritat de les persones que potser acaben imputades", indica.

Protocol de prevenció

La defensa vol que s'aclareixi si s'aplicà el protocol de prevenció de suïcidis, perquè Silva ja havia fet saber a alguns dels seus companys la intenció de posar fi a la seva vida i que aquests ho havien comunicat als responsables del centre.

Mentrestant, la família continua la seva pròpia croada per demanar justícia. Silva, que havia contret matrimoni amb una jove maonesa només un mes abans de morir, era natural de Badajoz, tot i que residia a Menorca des de feia uns 15 anys. El dia que es complia un mes de la mort de Silva, la seva mare, Guillerma Cortés, que viu a la ciutat extremenya, es va encadenar a les portes de l'Audiència Provincial de Badajoz, segons informaren els mitjans de la comunitat. Les explicacions oficials no semblen haver convençut la família del jove, que assegura haver rebut diferents versions sobre la mort.

Pel seu cantó, ni la direcció del centre penitenciari de Menorca ni la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries no han volgut donar explicacions sobre els fets, com tampoc amb relació a les diverses denúncies per maltractaments per part dels treballadors de la presó interposades pels interns. La darrera d'aquestes demandes la va presentar dijous passat la mare d'un reclús que apunta haver estat víctima d'una pallissa per part d'un dels funcionaris.

stats