TRIBUNALS

Una dona haurà de ser indemnitzada per haver xocat amb una pedra a la calçada

El TSJIB sentencia que la culpa del sinistre és, a parts iguals, de la conductora i del Consell de Mallorca i rebaixa la compensació a la meitat, 18.000 euros

El Consell de Mallorca haurà d'indemnitzar amb més de 18.000 euros una conductora que el 28 de març de 2008 va registrar un accident de circulació en xocar el seu ciclomotor amb una pedra de grans dimensions situada a la vorera de l' autopista de Llucmajor. La dona va patir lesions que la varen obligar a tres dies d'hospitalització, seguits de 380 dies de baixa.

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha confirmat una sentència anterior per la qual es considera que la responsabilitat de l'accident és, a parts iguals, de la conductora i del Consell, titular de les competències de Carreteres.

Per un costat, la resolució judicial aprecia responsabilitat de l'Administració "pel deficient servei del manteniment de l'esmentada carretera". Per l'altre, denuncia la "manca de perícia" de la conductora, que "no va prestar l'atenció necessària per advertir amb antelació la presència de la pedra". Així mateix, indica que "possiblement les lesions al cap haurien estat d'entitat menor si la víctima hagués duit fermat el casc protector, ja que el duia solt".

La conductora havia sol·licitat al Consell de Mallorca i a la companyia asseguradora Zurich Insurance una indemnització de més de 36.000 euros, quantia que el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma primer, i el Tribunal Superior després, han rebaixat a la meitat.

Element pertorbador

El tribunal ha rebutjat l'argument del Consell de Mallorca en el sentit que la realització de revisions setmanals sobre l'estat de la calçada suposa acreditació del correcte manteniment de la via. Al seu parer, "la responsabilitat patrimonial de l'Administració Pública és de caràcter objectiu, i la presència a la carretera d'un element pertorbador de la seguretat del trànsit, com ara una pedra de grans dimensions a la calçada, suposa que la primera responsable és l'administració encarregada del manteniment de la via.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF