REACCIÓ AL TIL
Balears 07/08/2013

Incertesa als instituts de Maó amb vista a l'inici de curs

Les AMPA anuncien "mesures contundents" si Educació no rectifica

Maria Josep Ferri
4 min
ESTIU CALENT  El conflicte a l'escola no afluixa amb les vacances, sinó tot el contrari.

Maó.L'inici del curs es presenta convuls als instituts de Menorca. Almenys en els tres de Maó que, de moment, són els únics que tenen directores en funcions després que la Conselleria d'Educació obrís expedients disciplinaris als anteriors per no introduir de manera automàtica als respectius projectes lingüístics, sense passar pels consells escolars, un seguit d'esmenes que cercaven ampliar el nombre d'hores en castellà i anglès, en detriment del català.

Incertesa

Són moltes les incògnites que es plantegen arran d'aquest conflicte, tot i que la que requereix una resposta més urgent és la relativa al projecte de tractament integrat de llengües que hauran d'aplicar els instituts que es troben enmig de la tempesta. La directora en funcions de l'IES Joan Ramis i Ramis, Brigitte Sintes, s'hi mostra escèptica: "Diuen que aplicaran el document amb les seves al·legacions; el problema és que s'han limitat a enumerar el que, al seu parer, eren mancances, però no especifiquen res. De moment, no tenim res per escrit. Qui canviarà els projectes ja aprovats? A més, ja tenim els professors assignats i queda tan sols un mes per començar el curs. I això sense comptar que som un menys a l'equip directiu, que estam en precari".

Reconeix, tanmateix, que segurament s'hauran de modificar alguns punts -"tant si volem com si no"- per complir amb les instruccions que desplega el TIL i que són, de fet, l'origen del problema. "Ja ho estan fent en alguns instituts de Mallorca, així que possiblement no ens en quedarà una altra", comenta. Això no obsta, d'altra banda, perquè confiïn a obtenir una resposta positiva al recurs d'alçada interposat per l'Associació de Directors d'Ensenyança Secundària de Menorca (Adesme) contra aquestes instruccions perquè les considera "un acte administratiu nul de ple dret".

Als despatxos del carrer Alfons el Magnànim de Palma s'ha instal·lat el silenci més absolut. No hi ha resposta a la pregunta sobre com procediran en aquests tres casos concrets, i més tenint en compte que la comunitat educativa consideraria un incompliment de la Llei Orgànica d'Educació i una vulneració de l'autonomia dels centres l'assumpció per part de la Conselleria de les competències reservades al consell escolar, entre les quals hi ha la modificació i aprovació dels projectes educatius.

Aquesta incertesa provoca angoixa no solament entre els docents, sinó també i especialment entre els pares i mares d'alumnes que veuen enlaire l'inici del curs. N'és una mostra, de fet, l'amenaça de vaga indefinida. "Encara no ens hem pronunciat sobre aquest punt", explica el president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Menorca, "però sí que podem avançar que si la Conselleria no rectifica estam disposats a prendre mesures contundents per aturar aquest despropòsit, perquè és impensable que a aquestes altures hagin deixat tres instituts sense directors; és un torpede a la línia de flotació dels centres", assenyala.

Expedientats

Aquestes paraules de Josep Castells agafen més força després de saber que la instrucció dels expedients disciplinaris als directors dels IES Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant i Pasqual Calbó no començarà fins la primera quinzena de setembre, fet que, d'altra banda, també els dóna més temps per preparar i presentar les corresponents al·legacions. Ho confirmà ahir al matí a les tres directores en funcions l'inspector d'Educació i instructor dels expedients, José Ramón Mestre, a la vegada que els notificà que hauran de continuar en el càrrec de manera provisional fins que es resolgui aquesta situació extraordinària.

Són pocs els que s'atreveixen a vaticinar el futur d'aquests expedients. Hi ha qui pensa que la Conselleria que dirigeix la menorquina Joana Maria Camps recularà per no veure's obligada a expedientar els directors de tots els instituts que s'han negat a seguir les instruccions, però també hi ha qui creu que prosseguirà amb aquests procediments sancionadors i aturarà la resta, cosa que desperta moltes susceptibilitats. "Si això acaba així, estarem davant d'un cas clar de prevaricació", raonava ahir un grup de professors. La tercera opció seria aplicar el mateix criteri a tothom, fet que es veu com "una maniobra irresponsable" que acabaria amb "la decapitació del sistema educatiu".

Sigui quina sigui la sortida escollida, són ja molts els que creuen que, si aquest conflicte arriba als tribunals, el Govern balear haurà d'empassar-se una sentència desfavorable.

"Aquests expedients tenen un recorregut nul, no arribaran enlloc, el raonament de la Conselleria no s'aguanta en res sòlid", afirma un advocat consultat per aquest diari que al·lega, a més, que "s'han vulnerat lleis i llibertats".

Vaga

A l'espera de saber com es resoldran aquestes qüestions administratives, la veritat és que la Conselleria d'Educació no ho tindrà gens fàcil en el dia a dia.

Els ànims estan molt calents i els professors, que ja han anunciat la intenció de fer vaga a l'inici del curs aquest mes de setembre si no es produeix un gir en la política educativa del Govern de les Illes Balears, podrien arribar a "bloquejar" qualsevol directriu que arribi des de Palma de manera unidireccional.

"En tot aquest procés ha faltat diàleg i així no es pot abordar una qüestió de calat com és l'educació", assenyalen els docents. I avisen: "Qualsevol pressió damunt els equips directius dels centres serà una pressió damunt dels claustres de professors".

Lluny d'apaivagar-se, el conflicte revifa i s'intensifica a mesura que avança l'estiu.

stats