LA CIÈNCIA, SOTA EL MICROSCOPI
Balears 18/11/2016

Un centre de referència de les Balears

L’Imedea compleix 30 anys i ho celebra obrint-se més a la societat i mostrant la seva utilitat

i
Enric Culat
3 min
Un centre de referència de les Balears

PalmaL’Institut mediterrani d’estudis avançats (Imedea) és un centre mixt del CSIC i la UIB, i el mes de desembre farà 30 anys. “Som al ‘top ten’ dels rànquings de publicacions, d’impacte, de tesis doctorals i de pressupostos i, en general, en els indicadors que serveixen per avaluar-nos, tot i que lògicament no podem comparar-nos amb els centres que tenen un volum molt superior al nostre”, explica el director de l’Imedea, Jorge Terrados. Convé recordar que el CSIC té una xarxa de 130 centres distribuïts per tota Espanya i que abracen totes les branques de coneixement possibles. L’Imedea disposa actualment dels següents departaments i àrees de recerca: Biodiversitat i Conservació; Ecologia i Recursos Marins; Investigació del Canvi Global, i Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat.

“En 30 anys hem aconseguit moltes coses, però hem de continuar creixent perquè la ciència està en constant avaluació”, diu Terrados. Amb relació a la coordinació amb el CSIC i la UIB, el director de l’Imedea creu que encara hi ha coses per millorar, especialment amb la Universitat. “Consider que no s’aprofita prou el nostre potencial investigador; això és una evidencia, per exemple, en el camp de les ciències marines (puntualitza Terrados), on hauríem de saber trobar mecanismes de col·laboració amb la UIB per organitzar un programa de màster que sigués realment potent i atractiu, per tal de poder atraure un bon nombre d’alumnes”.

Aquesta és una vella aspiració de l’Imedea, aprofitar també el vessant de la docència, a més de la investigació. Els científics d’aquest centre no participen en programes docents, tret d’alguns que ho fan esporàdicament. El director de l’Imedea admet que impartir classes podria llevar una part del temps destinat a la recerca; però, a canvi, permetria captar els estudiants més motivats i posar-los en el camí de la seva carrera com a investigadors. Terrados reclama “no quedar aïllat ni de la Universitat ni dels altres centres; hauríem de veure’ns els uns als altres com una oportunitat i no com a competidors. Això no només és un defecte de l’Imedea o de la UIB, perquè els investigadors solem ser individualistes per naturalesa. El mateix entorn ens ha obligat a ser-ho”.

L’Imedea disposa d’una plantilla total de 120 persones, de les quals 20 són d’administració i tècnics, mentre que la resta són investigadors. Entre aquests hi ha perfils molt diversos: investigadors sèniors de plantilla, que són funcionaris del CSIC; professors docents d’universitat adscrits a l’Imedea; investigadors postdoctorals contractats pel ministeri, per un període de cincs anys, a través del programa ‘Ramón y Cajal’; investigadors postdoctorals contractats en projectes de recerca concrets; i finalment, els investigadors en formació, estudiants i becaris predoctorals que han vingut a fer la seva tesi a l’Imedea. Ara mateix existeixen 31 investigadors, entre els quals n’hi ha que estan en la plantilla del CSIC i també els contractats per al programa ‘Ramon y Cajal’, tots ells pagats per l’Administració estatal. “Però no només ens importen els investigadors amb molts anys de carrera, estam convençuts que l’Imedea és un bon lloc i que constitueix una gran oportunitat de formació per als joves investigadors, ja que hi podran trobar grups capdavanters de recerca en el seus àmbits”, puntualitza Terrados.

L’Imedea té actualment una cinquantena de projectes en marxa, que impliquen una despesa de gairebé un milió i mig d’euros. Aquests diners provenen de diverses fonts competitives, mitjançant convocatòries de plans estatals i programes europeus als quals poden optar els científics i els seus projectes de recerca. Amb vista al futur, el màxim responsable de l’Imedea apunta que “encara ens agradaria ser més útils”. Posa l’exemple del fondeig d’embarcacions i del seu impacte sobre la posidònia, un tema que ha estat d’actualitat durant els mesos d’estiu, per recordar que el centre d’Esporles es troba “en disposició d’aportar els seus coneixements a la societat per tal que els polítics, les administracions i, en general, els ciutadans puguin aprofitar millor els recursos”. Als mateixos científics de l’Imedea, Terrados els demana “que s’impliquin més en la transferència del coneixement per explicar què fan, la seva transcendència i utilitat i els beneficis que la ciència reporta al nostre medi ambient”.

stats