La vaga posa les Illes al mapa i pot marcar el camí a l'Estat

Els sindicats educatius s'emmirallen en els docents illencs

Entre les conseqüències de la vaga que ja són perceptibles es troba, sens dubte, l'externalització de la imatge de les Illes Balears.

I és que les mobilitzacions estan aconseguint revertir, almanco en part, la imatge exclusiva d'unes illes de sol i platja. El ressò de la vaga a les televisions estatals n'és un bon exemple, amb els programes com El Intermedio (la Sexta) i les connexions en directe que han realitzat Cuatro i TVE 1.

Però més enllà de fer-se un lloc en els mitjans de comunicació, els docents illencs potser acabaran marcant el camí, ja que per octubre i novembre arribarà el debat parlamentari i la previsible aprovació de la LOMQE, que desfermarà les protestes de la comunitat educativa. En aquest sentit, l'exemple de la vaga indefinida podria ser imitat per altres comunitats autònomes.

De fet, dia 24 d'octubre ja hi ha convocada una vaga estatal de docents i la Plataforma Estatal por la Escuela Pública ha alabat públicament el paper dels docents illencs.

Fins a Andalusia

La solidaritat s'ha evidenciat també en les concentracions convocades en territoris com Andalusia i Madrid. Ahir mateix n'hi hagué una a Màlaga, mentre que dimecres n'hi hagué a Sevilla i a Còrdova.

Però, evidentment, els territori on la solidaritat és més intensa és el País Valencià i el Principat de Catalunya. A Barcelona acaben de constituir el Comitè de Solidaritat, que ha organitzat una concentració simultània a les manifestacions de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera d'aquest diumenge. La cita és a la plaça de Sant Jaume.

Així mateix, dijous que ve duran a terme l'acte central a l'auditori de Can Batlló de la capital catalana. En total, han organitzat una trentena d'actes entre aquesta setmana i la que ve, amb concentracions no només a les grans ciutats, sinó també a Reus, Olot, Manresa, Terrassa, la Seu d'Urgell, Vilafranca, Sabadell, Cerdanyola, etc.

El Comitè de Solidaritat vehicula els actes, que tenen el suport de moviments socials i les entitats de l'Esquerra Independentista. A més, el comitè té l'impuls dels mallorquins residents a Barcelona, com és el cas dels activsites Marcel Pich i Irene Jaume, entre molts altres. Anecdòticament, les dificultats per aconseguir les camisetes verdes de Crida han convertit aquesta peça en quasi un objecte de culte.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF