MEDI AMBIENT

Les Illes Balears tindran tres reserves marines més a Menorca i les Pitiüses

La protecció es podrà finançar gràcies a fons de l’ecotaxa

Les Illes Balears disposaran de tres reserves marines més. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha explicat en el 32è Consell Pesquer de les Illes la creació de tres nous espais protegits marins: el de l’illa de l’Aire, a Menorca; la de la Punta de la Creu, a Formentera, i la de Tagomago, a Eivissa.

La protecció es podrà finançar gràcies a fons provinents de l’Impost de Turisme Sostenible, els quals també han permès contractar vigilants i embarcacions per a la vigilància de totes les reserves marines de l’Arxipèlag. Actualment, hi ha vuit reserves marines que ocupen 58.000 hectàrees, un 21% de les aigües interiors.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, va presidir ahir el 32è Consell Pesquer de les Illes Balears, òrgan col·legiat de caràcter consultiu, al qual ha informat de la creació de tres noves reserves marines de les Illes Balears: la de l’illa de l’Aire, a Menorca; la de la Punta de la Creu, a Formentera, i la de Tagomago, a Eivissa.

Per a la creació de les noves reserves, la Direcció General de Pesca i Medi Marí ha tingut en compte la capacitat d’albergar comunitats i espècies d’interès pesquer, la de dispersar ous i larves, i la d’exportar biomassa a zones adjacents.

En l’ordre del dia també es va presentar el Pla de gestió de la llampuga, que es concretarà en una nova ordre que actualitzarà la de 2002 per adaptar-se a la normativa europea i autonòmica de pesca i crear una comissió de seguiment. Respecte de les captures, és important regular la quantitat que arriba al mercat per assegurar uns guanys als pescadors sense incrementar la producció ni malmetre el recurs. Un dels objectius principals del futur pla de gestió és dotar la pesquera d’un òrgan de cogestió que converteixi les decisions de l’organització de productors en norma. L’any 2015, amb captures de 120 t, el sector ingressà 759.000 €. El 2016, amb unes captures similars (113 t), els ingressos varen ser inferiors, 584.500 €. Enguany, a final d’octubre, ja se’n varen comercialitzar 93 t, amb un ingrés de 553.500 €.

EDICIÓ PAPER 16/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF