SALUT

L'IB-Salut reforça el servei sanitari amb uns 60 professionals durant l'estiu

Juli Fuster assegura que "no queda més remei que afrontar les puntes de feina a les urgències dels hospitals"

L'arribada de turistes i les vacances del personal sanitari són els dos factors que cada estiu obliguen a reforçar la plantilla de l'IB-Salut. Enguany, aquest reforç serà d'unes 60 persones, entre metges, infermers, administratius i, també, guardes de seguretat. Respecte de la saturació de les urgències hospitalàries, Juli Fuster, director del servei de salut, considera que "no queda més remei que afrontar les puntes de feina" als hospitals, perquè "s'han d'atendre els pacients i s'han d'atendre bé".

Fuster assegura que la prioritat és l'atenció a les urgències i que per això s'ha reforçat el servei 061 amb tres metges, un infermer i set teleoperadors, per poder donar una resposta ràpida. Pel que fa a urgències dels hospitals, hi ha un metge i una infermera més a Formentera i tres metges més al Mateu Orfila de Menorca.

Saturació a Son Espases

Quant a la saturació de les urgències de Son Espases, situació que es repeteix durant tot l'any, el director de l'IB-Salut no es planteja altra possibilitat en aquests moments que la d'afrontar les puntes de saturació de pacients tal com s'està fent fins ara. "Hi ha festes i disbauxes que acaben amb borratxeres i a vegades aquestes borratxeres acaben a les urgències dels hospitals. No ens queda més remei que atendre'ls i atendre'ls bé, perquè no sabem si pot haver-hi una diabetis o una altra malaltia darrere", afirma Fuster en referència a la petició dels metges d'instal·lar un envelat d'atenció sanitària a Magaluf. En opinió del responsable del servei balear de salut, una atenció com la proposada pels professionals sanitaris no podria oferir totes les garanties que dóna l'atenció a l'hospital.

Aquest estiu, també hi ha tres unitats noves SVA (suport vital avançat) a Campos, Santa Eulària i Can Picafort, a més de les deu ambulàncies bàsiques a Can Picafort, Campos, Portocristo, Palma, Magaluf, Eivissa, Formentera, Sant Joan de Labritja i Ferreries.

Plantilla als centres de salut

Atenció Primària disposa de 42 professionals de reforç durant aquests mesos: 24 a Mallorca, 6 a Menorca i 12 a Eivissa i Formentera, principalment als centres de salut dels municipis amb més afluència turística. En aquestes dades estan inclosos 18 metges, 17 infermeres i 7 persones per a tasques administratives i dos guardes de seguretat. Fuster reconeix que l'activitat diària pot tenir un ritme més lent, encara que també se sol produir una davallada de les incidències per patologies més comunes.

La previsió de personal es fa tenint en compte els recursos permanents dels quals disposen i les plantilles que fan feina tot l'any, segons informen fonts de la Conselleria de Salut.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF