LLENGUA
Balears 23/08/2014

IB3 romp amb Paraula perquè no vol salar

L’ens declara desert el concurs i l’entitat al·lega que les condicions no deien res de cap nou model

Mercè Pinya
3 min

PalmaLa Ràdio i Televisió públiques de les Illes Balears no troben qui vulgui supervisar el seu model lingüístic, que pretén salar determinats espais dels informatius i dels programes “més espontanis”. Després d’haver convocat un concurs públic a principis d’agost, l’ens públic anuncià dimecres que adjudicava a Paraula Serveis Lingüístics el servei de correcció i assessorament lingüístic per valor de 116.000 euros, però dos dies després la mesa de contractació de l’ens públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears proposava a l’òrgan de contractació de l’ens declarar desert el procediment de licitació del servei de correcció i assessorament lingüístic.

Reunió a IB3

Després d’una reunió mantinguda ahir dematí a instàncies de la direcció de l’ens amb el president de Paraula, Joan Gelabert, i la seva coordinadora, Carme Sànchez, IB3 emetia un comunicat segons el qual es desfeia l’acord “després que l’associació Paraula Centre de Serveis Lingüístics no hagi acceptat l’aplicació del model acordat pel consell de direcció de l’EPRTVIB, que preveia, d’acord amb el Llibre d’Estil, l’aplicació d’un registre col·loquial que possibilitaria l’ús de l’article salat en els espais d’esports, meteorologia i connexions en directe”.

Paraula, una associació vinculada a l’Obra Cultural Balear, havia estat l’única empresa que s’havia presentat al concurs, que havia d’entrar en funcionament a partir de dia 1 de setembre, coincidint amb la polèmica decisió d’obligar els presentadors de determinats espais a usar l’article salat i el vet de determinades paraules perfectament correctes en català.

Emperò unes declaracions públiques de Joan Gelabert, president de Paraula, contràries a aplicar el registre col·loquial en els serveis informatius, obriren la capsa dels trons i els responsables de l’ens públic cridaren a l’ordre els responsables de l’associació guanyadora.

En la reunió, que tingué lloc ahir dematí a la seu d’IB3 a Calvià, la direcció de l’ens exposà a Gelabert i a Sànchez que havien de cenyir-se al nou model lingüístic sota la direcció de l’àrea de coordinació lingüística d’IB3, que s’encarregaria de vetllar per l’aplicació íntegra del Llibre d’estil d’acord amb el Mandat Marc del Parlament del mes d’abril i que ha desenvolupat el Consell de Direcció, que posa èmfasi en les modalitats del català de les Illes.

“Al plec no hi deia res de salar”

El trencament d’IB3 amb Paraula es produeix arran d’una discrepància irreconciliable. “En el concurs que ens havíem presentat en cap moment no es feia referència a un nou model lingüístic”, apel·là ahir el president de Paraula, Joan Gelabert. Paraula, així doncs, exposà davant la mesa de contractació que no vol aplicar l’article salat perquè “això significaria introduir uns nous plecs que no figuraven en el concurs a què nosaltres ens vàrem presentar”.

Igualment, Gelabert apuntà en la reunió que el plec de condicions no especificava quines eren aquestes noves directrius i que, per això, entenien que el model lingüístic amb què pensaven treballar era el que marca l’Estatut d’Autonomia i la Llei de normalització lingüística, “és a dir, el model lingüístic que s’havia fet fins ara”.

Una altra de les diferències primordials entre IB3 i Paraula és que l’associació es nega a seguir les directrius que marca la coordinadora dels serveis lingüístics d’IB3, Maria Antònia Lladó, que és filòloga de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Abans de la reunió, en què IB3 trencà definitivament amb Paraula, l’ens ja havia fet un intent d’assegurar-se per escrit que l’associació aplicaria el nou model lingüístic, que a més de l’article salat inclouria el vet a determinades paraules i expressions normatives i a barbarismes, segons filtraren els mateixos treballadors dels serveis informatius a principis d’estiu.

IB3 diu que havien acceptat

“Han explicat que els espais informatius haurien d’aplicar en la seva totalitat un registre d’acord amb el màxim grau de formalitat, independentment dels temes tractats. Aquesta afirmació puntualitza notablement els aclariments que la mateixa entitat va remetre per escrit dimecres a IB3, i dels quals es podia desprendre la seva acceptació a modificar el registre lingüístic en els espais esmentats, per la qual cosa va ser positivament qualificada”, deia ahir l’ens. Després de “l’aclariment” i a una setmana de l’1 de setembre, IB3 no té un servei d’assessorament lingüístic adjudicat.

stats