LLENGUA
Balears 17/07/2014

IB3, llibre d’estil en salat i calcs del castellà

El dossier duu el segell de l’Institut d’Estudis Baleàrics i imposa barbarismes

M. Pinya
2 min

PalmaIB3 no vol que els periodistes dels informatius diguin ‘part forana’. El nou llibre d’estil de la radiotelevisió pública imposa, en substitució, ‘fora vila’. L’únic problema és que no són sinònims.

Als informatius de la televisió i ràdio autonòmiques, a partir d’ara, tampoc no s’hi tornarà a sentir l’expressió ‘cap de setmana’. Les noves normes dicten ara la construcció inexistent ‘final de setmana’.

Són només alguns dels exemples que inclouen les noves directrius lingüístiques que han estat elaborades pel nou equip de lingüistes de l’ens, encapçalat per Maria Antònia Lladó. Crida l’atenció que el document, de trenta-una pàgines, duu l’anagrama de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

El polèmic dossier ja ha començat a ser repartit entre els professionals, que l’han rebut amb estupefacció i malestar. I és que a partir d’ara la Conselleria que dirigeix Sandra Fernández és de ‘Servicis’ Socials i es fa ‘deport’ i no esport. El verb ‘desenvolupar’ també és un dels que el nou equip de lingüistes de l’ens públic de radiotelevisió ha vetat. En canvi, en els informatius s’ha de dir ‘desenrotllar’.

Els treballadors d’IB3 van filtrar ahir un fragment del dossier, que està redactat utilitzant l’article salat, conté expressions incorrectes i calcs sintàctics del castellà. “En referència an es noms dets equips, se respectarà sempre sa llengua en què se diguin: ‘el Poblense’, el ‘Constancia d’Inca’ (té traducció fonètica en mallorquí) perquè són noms propis i no se tradueixen, en no ser que tenguin una tradició en sa nostra llengua”, diuen als redactors d’esports en una frase amb construccions sintàctiques en castellà.

El nou equip de lingüistes ja està revisant totes les notícies que escriuen els redactors de la televisió basant-se en aquests criteris. A més, els redactors d’esports i els conductors de l’espai del temps hauran d’utilitzar l’article salat. A la ràdio, aquests criteris també hauran d’aplicar-se, emperò allà els redactors no tenen lingüistes que els revisin els textos.

L’estupor i el malestar entre els professionals de la casa és notable i no descarten emprendre mobilitzacions.

stats