Publicitat
Publicitat

POLÈMICA PER LA LLENGUA

IB3 ignora la UIB per canviar el model lingüístic

Mabel Cabrer confirma que salar els informatius forma part del nou “estatut marc” de la corporació

La diputada i portaveu del grup parlamentari popular, Mabel Cabrer, va confirmar ahir que la introducció de l’article salat a IB3 es farà i que ja es troba inclosa dins “l’estatut marc de la ràdio i televisió pública, que en aquests moments es troba en tramitació parlamentària”.

La diputada va assegurar que fer els informatius amb article salat “és una defensa de les modalitats lingüístiques pròpies i, a més, és una decisió tècnica, feta a proposta d’IB3”. A la pregunta de si aquesta decisió tècnica s’havia pres després de consultar l’autoritat lingüística de Balears, que és la Universitat, Cabrer no va poder respondre: “He vist opinions de professors de la UIB, però no li ho puc dir; és una proposta d’IB3 i té el suport de la Conselleria d’Educació”.

La Universitat de les Illes Balears no es va pronunciar ahir sobre si ha estat consultada, però el degà de la facultat de Filosofia i Lletres, Nicolau Dolç, va confirmar que “al departament de Filologia Catalana, que és per delegació del rectorat el responsable consultiu en matèria de llengua segons preveu l’Estatut, no ha estat consultat en cap sentit”.

Dolç es va mostrar especialment preocupat “per una iniciativa que demostra un desconeixement profund dels registres i les modalitats. Una empanada mental. L’article literari forma part de les modalitats illenques des de fa segles. Sembla que ho desconeixen. Que resin un parenostre salant, a veure com els surt”, digué.

Els grups de l’oposició es mostraren ahir en contra de la decisió i demanaren que es facin servir els “registres que pertoquen a cada un dels usos de la nostra llengua, i per això formularem demà [per avui] una pregunta al conseller Antonio Gómez”, explicà Francina Armengol.

La portaveu del grup parlamentari del PSIB considera que el canvi de l’ús de l’article literari en català pel salat a IB3 demostra que “s’està duent a terme una gestió dirigida políticament de la televisió i ràdio pública de les Balears”. Una situació que, segons l’opinió d’Armengol , és “absolutament desagradable, per això insistirem a demanar explicacions al sr. Gómez, a qui ja hem vist actuar de director general d’IB3 en aquesta legislatura”.

MÉS vol pel·lícules en català

Per Miquel Àngel Mas, diputat de MÉS, “el més greu és que els nostres fills no poden veure cap pel·lícula a IB3 en la nostra llengua”, va dir ahir quan se li va demanar per la polèmica. “Per descomptat que crec que s’han de respectar els registres per a cada un dels usos de la llengua i, per tant, els informatius no han de salar. Mas insistí que “l’article salat és patrimoni, com ho és el literari. Aquí no es tracta d’anar contra una cosa ni l’altra, sinó de col·locar-les cadascuna on pertoca”, afirmà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF