RÀDIO I TELEVISIÓ PÚBLIQUES POLÈMICA LINGÜÍSTICA
Balears 16/05/2014

IB3 just salarà a mitges els informatius

Usarà el registre informal en els esports, el temps i les connexions en directe, digui el que digui la UIB

Quim Torres
5 min

PalmaLa ràdio i televisió públiques autonòmiques, IB3, emprarà l’article salat en els informatius, però només ho farà en tres espais o situacions concretes: en la informació esportiva, en la meteorològica i en les connexions en directe en les quals hi hagi un grau important d’espontaneïtat. Els conductors dels informatius continuaran, com fins ara, utilitzant el registre oral formal de la llengua catalana i, per tant, mantindran l’article literari.

La decisió de la cadena, d’introduir el registre oral informal en espais dels informatius que es consideren més informals, ja està presa. I s’aplicarà digui el que digui la institució acadèmica de referència en matèria lingüística: la Universitat de les Illes Balears (UIB). IB3 ha informat de la decisió a la UIB (concretament al departament de Filologia Catalana), però entén que no ha d’esperar que aquesta expressi el seu criteri, perquè defensa que el canvi no modifica el llibre d’estil de la cadena, que es va fer d’acord amb la Universitat, i que preveu la possibilitat d’usar registres lingüístics informals en situacions de certa espontaneïtat. En qualsevol cas, l’aplicació dels nous criteris lingüístics serà imminent i es podria començar a notar en una o dues setmanes, tan bon punt IB3 rebi els sis becaris (de filologia catalana) que ha demanat a la UIB.

A banda de la introducció de registres informals en els informatius, IB3 revisarà el lèxic que s’emprarà en aquests espais (també en el cos central) per fer que sigui més proper i comprensiu, sense sortir tampoc del llibre d’estil de la cadena, que considera el seu model, i aprofitant el manual que va elaborar recentment l’Institut d’Estudis Baleàrics. La resta de programació fora dels informatius no patirà cap canvi en aquest sentit. Tot plegat ho justifica com una passa per complir el Mandat Marc d’IB3, aprovat pel Parlament, i per aprofundir en l’aposta per les modalitats pròpies.

Tot i que fa un mes que es varen començar a conèixer les intencions d’IB3 d’introduir l’article salat en els informatius, no fou fins ahir que el director general de l’ens, José Manuel Ruiz, confirmà els plans de la cadena. Ho féu en una compareixença al Parlament que havia forçat l’oposició socialista. Ruiz, que criticà a l’oposició que s’hagués posicionat sobre aquesta qüestió sense conèixer quina seria la proposta que aplicaria IB3, també intentà defensar que no és la cadena ni ha de ser l’oposició qui decideixi si s’ha de salar o no, sinó que allò que fan és decidir el grau de formalitat o informalitat que ha de tenir cada espai.

Crítiques de l’oposició

El socialista Cosme Bonet recriminà als responsables de la cadena que actuïn al dictat del Govern a l’hora d’aplicar un determinat model lingüístic i advertí que no s’executarà amb l’aval acadèmic, sinó només per un interès polític. El diputat de MÉS, David Abril, també acusà IB3 de fer “ideologia” amb la qüestió lingüística perquè, en lloc de fer cas de la UIB, que “fa ciència”, fa cas de “grupuscles” com la Fundació Jaume III o el Círculo. Tant Bonet com Abril acusaren els responsables d’usar les modalitats com a excusa per tapar allò que realment han fet a la cadena: retallar la presència de la llengua catalana, que amb el PP s’ha deixat d’utilitzar en la programació aliena (pel·lícules, sèries, etcètera). Així mateix, Bonet i Abril defensaren que es potenciïn les modalitats, però deixaren clar que els informatius s’han de fer amb un registre formal. Ambdós també varen retreure a Ruiz que acusàs treballadors de la ràdio de filtrar el canvi de criteri i ho interpretaren com una manera de fer-los por i de pressionar-los.

El diputat del PP Fernando Rubio lloà la decisió d’IB3 i defensà que la radiotelevisió pública ha de ser “mirall” de la societat.

Rebuig del comitè d’empresa

El comitè d’empresa de CBM, la concessionària dels informatius d’IB3, va emetre ahir un comunicat per donar a conèixer el seu “desacord absolut” amb la declaració d’intencions efectuada pel director de l’ens, José Manuel Ruiz, referent a la utlilització de l’article salat als informatius. “Som totalment contraris a la utilització de l’article salat als informatius de la ràdio i la televisió públiques”, afirmen els representants dels treballadors, que consideren la pretensió d’utilitzar l’article salat en els esports, en el temps i en les connexions en directe “un despropòsit més”.

El comitè d’empresa de CBM es demana “quin criteri se segueix per salar en una informació sobre el RCD Mallorca i no en una d’economia? Per què ha de salar un professional meteoròleg i no ho ha de fer un professional que segueixi la informació parlamentària? I per què aquest professional que segueix la informació parlamentària sí que ha de salar si explica la notícia en directe? Quin criteri se segueix per determinar aquestes directrius?”. Segons els periodistes que treballen per als informatius de la radiotelevisió, “aplicar el que ha explicat el senyor Ruiz generaria un desgavell i una falta de rigor intolerables en uns espais que precisament han de ser exemple de rigor absolut”.

El setmanari ‘El Temps’, amb motiu dels seus 30 anys, ha reunit els qui varen coincidir durant 12 anys com a presidents de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià en una conversa en la qual analitzen aspectes de l’actualitat política, com els que fan referència a la llengua catalana, a l’encaix del Principat a Espanya o a la reforma de la Constitució. En la conversa, l’expresident Gabriel Cañellas (que fou president entre 1983 i 1995) defensa que “ningú discuteix la unitat lingüística”. L’exdirigent del PP balear recorda que fa anys va dir al president català Jordi Pujol que ell parlava “el millor català del món”. El polític de CiU (president de la Generalitat entre 1980 i l’any 2003) afirma en l’entrevista que les modalitats lingüístiques s’han de respectar, “però no s’ha de muntar una política sobre això”. I l’expresident valencià, el socialista Joan Lerma (president des de 1982 i 1995), considera que s’ha perdut molt de temps discutint sobre la unitat de la llengua catalana “i molt poc sobre la seva utilització”. L’expresident Cañellas també apuntà la possibilitat que es porti a terme una reforma de la Constitució en el futur i culpa el PP i el PSOE de no haver fet prou per garantir l’encaix de Catalunya.

L’Ajuntament d’Alcúdia va aprovar ahir dematí, abans que es donassin a conèixer els nous criteris lingüístics que s’aplicaran parcialment en els espais informatius de la radiotelevisió autonòmica, una moció que demana a IB3 que mantingui el registre formal del català en els seus informatius de ràdio i televisió. El text, presentat pel PSOE, també aposta per refermar la necessitat que el model de llengua de la ràdio i la televisió públiques estigui avalat per la Universitat de les Illes Balears. Els vuit regidors del Partit Popular (que governa a l’Ajuntament amb un pacte amb la trànsfuga del PSM) es varen abstenir en la votació sense participar en la discussió que es generà en el ple. Per la seva banda, els altres vuit regidors de l’oposició, formada pels socialistes i El Pi, votaren a favor del redactat presentat pel PSIB. Amb l’acord aprovat ahir pel ple, l’Ajuntament d’Alcúdia insta el consell de direcció i la direcció general de l’ens públic a “difondre i promoure la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears”, i a mantenir “un registre formal en l’ús de la llengua en els informatius”, avalat per la UIB. És la primera iniciativa d’aquest tipus aprovada per un ajuntament en què governen els populars.

stats