Balears 18/06/2013

Ni Hisenda, ni els notaris, ni els registradors admeten la culpa de l'error amb la infanta

L'Agència Tributària diu que no podia contrastar les dades lliurades per "tercers" perquè no tenia prou temps. Els notaris i els registradors afirmen que en cap de les escriptures hi consta la filla del rei com a propietària o titular de cap dret

ARA Balears
2 min

PalmaL'Agència Tributària diu ara que no es va equivocar, sinó que ho varen fer els "tercers" que li varen trametre la informació sobre les tretze propietats que, segons va comunicar al jutge i després va desmentir, hauria venut la infanta entre els anys 2005 i 2006 per 1,4 milions. Però aquests "tercers" només poden ser els notaris o els registradors, que diuen que la infanta mai ha constat en cap d'aquestes propietats. En un comunicat de premsa l'agència afirma que "l'error en la imputació de transmissions d'immobles a la infanta Cristina és conseqüència que la informació rebuda per l'Agència Tributària figura atribuïda a un DNI que coincideix amb el seu".

Per la seva banda el Consell General del Notariat ha comunicat aquest migdia mateix que ja ha informat al jutge José Castro que "en cap de les escriptures públiques figura la infanta com a propietària o titular de cap dret de les finques la propietat de les quals se li ha atribuït". El Col·legi de Registradors d'Espanya, també ha fet un comunicat semblant dient exactament el mateix. El jutge, en una providència, ha notificat aquest dimarts mateix que ja havia rebut la informació sobre els immobles en qüestió que havia demanat als registradors de la propietat i a les notaries. Totes les dades les ha incorporades a la causa del cas Nóos. En concret, havia demanat les dades que haurien causat "l'error" i ara comprovarà com hi apareix la infanta, si només surt el seu DNI o també el seu nom i tractament.

A causa de les peticions com la de la infanta, "s'emet un volum d'informació ingent que, de vegades, afecta milers de dades, diversos anys i que és sol·licitada en terminis molt breus", s'excusa l'Agència Tributària. Insisteix que cada any es reben i processen més de mil milions de dades. Tot plegat ho fa servir per explicar per què "l'Agència Tributària no va comprovar ni va verificar les dades que va enviar al jutge". "No podia fer-ho en tractar-se d'una sol·licitud d'informació", s'excusa, i afegeix que, tanmateix, "la informació correspon a exercicis prescrits respecte dels quals no hi ha possibilitat legal de fer cap tipus de comprovació en via administrativa".

El comunicat podria ser el mateix que, segons explica el diari 'El País', es va publicar anit a la web de l'Agència Tributària però va desaparèixer al cap d'unes hores.

Hisenda afirma que l'Agència Tributària té el màxim interès que errors com aquest no tornin a passar i que revisarà "algunes fonts d'informació". Amb tot, també insisteix que la informació que s'utilitza per a l'assistència als contribuents (per exemple, esborranys de renda) té el màxim nivell de qualitat, ja que és objecte de successius contrastos i depuracions.

stats