SALUT
Balears 13/10/2017

“Hem de veure la persona com un tot”

L'Hospital de Manacor disposa d'un equip de suport de cures pal·liatives des del 2015

A.v.
2 min
Joana Maria Julià és infermera de l’equip de suport de cures pal·liatives de l’Hospital de Manacor.

PalmaL’Hospital de Manacor disposa d’un equip de suport de cures pal·liatives des del 2015. Està format per un metge, una infermera, una psicòloga i una treballadora social, si bé només els dos primers s’hi dediquen a temps complet. Duen a terme una tasca assistencial -d’atenció al pacient i a la família-, docent -de formació a altres professionals- i d’investigació.

“És molt important la identificació precoç dels pacients amb necessitats pal·liatives perquè com més aviat puguem començar a fer feina amb ells i la família millor, ja que al final de la vida hi ha molt poc marge per conèixer el pacient, per saber què li agradaria, les voluntats que té...”, explica Joana Maria Julià, infermera de l’equip de suport.

En aquest sentit, insisteix en la importància que des d’Atenció Primària tinguin la formació necessària per poder identificar aquestes necessitats i “es faci feina conjuntament”. “Els pacients crònics normalment tenen molta confiança en el seu metge o la seva infermera; intentam que el seu metge mai el deixi de veure sinó veure’l conjuntament”, hi afegeix.

El pacient, al centre

“En tots els àmbits ens hem de centrar en la persona i veure-la com un tot, no només la patologia, perquè si no n’ignoram molts aspectes importants”, recorda Julià. El model d’atenció de cures pal·liatives integra les diferents dimensions de la persona: la física, la psíquica, la social i l’espiritual. “És un model molt infermer”, recalca Julià.

En l’atenció pal·liativa cal tenir en compte la progressió de la patologia i adequar el tractament a les seves necessitats. “En aquells moments ja no és tan important curar com cuidar. Ens focalitzam més en el control de símptomes i que la persona tingui confort i benestar”, assevera.

stats