POLÈMICA A PALMANOVA
Balears 01/09/2013

La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil defensa ara l'ordre que discrimina detinguts de "raça negra"

Diu que el 90% dels detinguts a Calvià per tràfic de drogues o robatoris amb violència són d'origen subsaharià

Ara Balears/efe
3 min

Calvià.La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil ha volgut justificar avui la instrucció interna oficial de la Guàrdia Civil de Calvià per discriminar els detinguts de "raça negra". Tal com informa l'agència Efe, tot i que la Unió d'Oficials ha expressat la seva repulsa a qualsevol conducta racista, ha justificat l'ordre atribuint-la "a criteris operatius i de planificació de feina". La instrucció diu que sempre que es detingui algú de "raça negra" s'ha d'avisar el cap d'instruccions abans d'avisar cap familiar o a ningú.

Segons la Unió d'Oficials, un 90% dels detinguts a Calvià per tràfic de drogues i robatoris amb violència són d'origen subsaharià i l'ordre és perquè, en aquests delictes, si s'aplica "de manera desorganitzada" el dret d'avís a un familiar, "la posterior investigació no val per res". Recorda que la instrucció no diu que no se'ls avisi, sinó que es faci "en el moment més idoni per a la investigació".

Segons l'entitat, la instrucció s'ha difós a causa de "l'hàbit d'atacar sistemàticament els comandaments per part dels qui tenen alguna mena de ressentiment i ni per casualitat s'aproxima a la realitat dels fets". La secció illenca de l'entitat ha defensat la professionalitat de l'oficial que comanda la unitat on han succeït els fets, "que ja en té prou de dur un dels llocs més conflictius de tot Espanya".

"Il·legal, racista i xenòfoba"

No totes les entitats de la Guàrdia Civil opinen igual, però. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha reclamat a la Direcció General de la Guàrdia Civil que depuri responsabilitats per la instrucció interna oficial "il·legal, racista i xenòfoba" dictada per la tinent comandant de la Guàrdia Civil de Calvià, que dóna ordres específiques per tractar els detinguts de "raça negra".

La instrucció la va destapar el diari Última Hora, que apunta que l'ordre d'aquesta tinent diu literalment que "a partir d'ara, quan en aquest lloc principal es produeixi una detenció o es rebi un detingut de la Policia Local de Calvià, que es tracti d'un individu o individus de raça negra (de qualsevol nacionalitat o procedència i amb independència del motiu de la detenció), es dirà al cap de l'Àrea d'Investigació".

L'AUGC considera l'ordre "contrària al dret, il·legal i amb clares tendències xenòfobes" i diu que complir-la vulnera els drets dels detinguts amb greus conseqüències per als agents. També la critica perquè incompleix el principi bàsic d'actuar de manera imparcial "per qualsevol raó de raça, religió o opinió". L'associació, així mateix, considera la directriu contrària a normes europees i internacionals en contra de qualsevol mena de discriminació.

Així mateix, l'ordre afegeix: "Si la detenció es fa de matinada, es dirà a les vuit del matí. No es realitzaran diligències d'avís a familiars ni a cap altre fins que el cap de l'Àrea d'Investigació doni les instruccions oportunes. Tan sols la de lectura de drets, exposició de la patrulla i recepció si l'hagués portat la Policia Local", indica l'ordre oficial, lliurada per escrit als agents el 8 de juliol per part de la tinent comandant.

Aquesta notícia ha provocat sorpresa i indignació, ja que estableix paràmetres d'actuació diferent en funció de la raça del detingut, circumstància que contradiu la legalitat vigent, regida pel principi d'igualtat de tots els ciutadans independentment de quina sigui la seva raça, sexe o condició.

A més a més, es percep una evident discriminació pel que fa a la comunicació dels detinguts amb el seu entorn, atès que les "diligències d'avís a familiars" queden supeditades al fet que l'Àrea d'Investigació hi doni llum verda. Del redactat se sobreentén que els detinguts de raça blanca no pateixen aquesta incomunicació temporal, ja que no necessiten el vistiplau d'una autoritat superior perquè es comuniqui als seus familiars que han estat arrestats.

Agents de la Guàrdia Civil de Palmanova consultats per aquest diari es negaren ahir a confirmar la notícia ni realitzaren declaracions, tot assegurant que no estan autoritzats a fer-ho.

stats