ECONOMIA
Balears 19/11/2016

Guanyar el torcebraç a les elèctriques

Les cooperatives de consum com a alternativa per "democratitzar l’economia"

Carmen Buades
3 min
Guanyar el torcebraç 
 A les elèctriques

Palma“Hem de pensar en la transició energètica, però no des del punt de vista de la tecnologia, sinó també com una oportunitat per experimentar amb noves maneres d’apropiar-se de l’energia”. Sebastià Riutort és professor i doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona i ahir va presentar a Palma el seu llibre Energía para la democracia (La catarata), on analitza “experiències que tenen la voluntat d’intervenir en l’activitat econòmica des de la democràcia”.

La cooperativa de consum energètic Som Energia és el cas en què se centra Riutort, qui explica que aquestes entitats “subordinen l’activitat econòmica a allò que lliurement han decidit abans les persones”, ja que disposa d’òrgans de participació.

“Han anat naixent altres companyies basades en tarifes més justes i que utilitzen l’energia verda, com Holaluz”, indica, “però no incorporen aquest component de participació que sí que existeix a Som Energia”. Riutort afirma que a la cooperativa fins i tot el preu de l’energia que es distribueix als seus socis “passa primer per tot un procés col·lectiu de decisió”.

Però les cooperatives de consum dins un sector com el de l’energia són competitives econòmicament? “Hem de pensar”, afirma Riutort, “que la cooperativa no vol obtenir beneficis per després repartir-los entre el seu accionariat” i que, a més a més, el sistema de preus de l’electricitat està “molt controlat”. Tot i així, els preus “no són ni els més cars del mercat ni tampoc els més econòmics”.

“Iniciatives com Som Energia han de fer front a una regulació que els és adversa i han de competir en un mercat en què, realment, no hi ha lliure competència, perquè cinc empreses dominen tot el mercat”. Malgrat això, assegura que la clau és “canviar la concepció que es té de l’energia”.

Canviar-ne la concepció

Deixar d’entendre-la com “una mercaderia” i passar a veure-la com un “bé per satisfer les necessitats més bàsiques”, a banda de reclamar l’energia com un dret i no com un privilegi, són alguns dels conceptes que, segons Riutort, s’haurien d’introduir.

L’obra del sociòleg, fruit de la seva tesi doctoral, vol repensar “quin és el lloc que ocupa l’energia en el nostre món”. Ell la considera un “element vertebrador” i ho justifica afirmant que les persones en situació de pobresa energètica i, per tant, “privades de l’accés a l’energia”, veuen “tot el seu món trastocat, també des d’un punt de vista social”.

Per poder fer-ho i per aconseguir “canviar les regles del joc”, es necessita la col·laboració entre diversos actors, perquè “el seu marge de maniobra i la seva capacitat per canviar la regulació davant les elèctriques és limitada”. En canvi, tot i que a l’estat espanyol el sector de l’energia està fortament regulat, són les empreses que s’hi dediquen alguns dels actors que més influència tenen a l’hora d’introduir modificacions legislatives que suposaran un benefici per al seu negoci.

Segons Sebastià Riutort, amb el seu llibre fa una “invitació a pensar” en el model energètic, en el pas cap a les energies renovables i en les possibilitats que té la ciutadania d’aconseguir “democratitzar l’economia”.

Som Energia i l’èxit de la consciència mediambiental

Som Energia és, segons el sociòleg Sebastià Riutort, una entitat pionera a l’estat espanyol per haver introduït un cooperativisme basat en la democràcia interna dins el sector de l’energia. Des que es va fundar, ara fa sis anys, el nombre de socis que té ha crescut exponencialment.

A Mallorca, la cooperativa aglutina 1.500 socis, que cerquen una alternativa al mercat habitual del sector energètic. Àlex Duran n’és el coordinador i assegura que, tot i l’èxit que està tenint Som Energia, “encara hi ha molt de camí per fer respecte de les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic, especialment a les Balears”.

Origen

La cooperativa neix per donar resposta a nous reptes i, sobre els motius que n’expliquen l’èxit, Duran n’assenyala tres de principals: un augment de la consciència mediambiental entre la gent, la impotència de la societat davant “els abusos efectuats per l’oligopoli que controla el sector” i la facilitat amb què una persona pot “fer el canvi” i sumar-se a la cooperativa.

“Quan la gent veu que realment funciona i que no du associats problemes burocràtics”, explica el coordinador, “es planteja amb més facilitat passar a formar part del projecte”.

Les cooperatives d’energia són relativament noves a l’estat espanyol, però en altres llocs d’Europa existexen des dels anys 90, quan “les persones van prendre la iniciativa i van decidir agafar el bou per les banyes”, afirma Duran.

La novetat de Som Energia es troba, segons Riutort, en un model de participació i de governança internes per part dels socis (que paguen una quota única de 100 euros per entrar a la cooperativa), a més d’un intent per construir democràcia i intentar que la gent se senti més pròxima a l’àmbit de l’energia”.

stats