VINYÒVOL
Balears 13/01/2018

Grimalt & Cedó Power

A tothom li agrada que, de tant en tant, li donin una ditada de mel

Andreu Majoral
3 min
Grimalt & Cedó Power Vi recomanat 4 Kilos 2014 Celler 4 Kilos (Felanitx)

EnòlegA tothom li agrada que, de tant en tant, li donin una ditada de mel, que li reconeguin i elogiïn la feina que fa, sobretot si hi posa passió, ganes i esforç. Tots coneixem que molts cuiners i propietaris de restaurants tenen l’ambició d’aconseguir alguna estrella de la guia Michelin ; és un bon reconeixement de la feina feta i també una manera de donar-se a conèixer, ja que l’impacte i la repercussió d’aquests guardons és d’abast internacional. Si als cuiners els reparteixen estrelles, als vinaters i enòlegs els solen caure puntuacions. De totes aquestes les més cercades són les que dona la publicació The wine advocate del crític nord-americà Robert Parker. Alguns diuen que són les estrelles Michelin del vi; jo no estic gaire d’acord en aquest símil, encara que estam parlant de la publicació més influent en el món del vi i que, justament a mitjan 2017, el grup francès Michelin n’ha adquirit el 40%.

Molts cellers desitgen, ambicionen i cerquen que l’equip de Parker tasti els seus vins i esperen que les puntuacions els aportin moments de felicitat, festa i alegria, perquè, a més d’alimentar l’ego i la vanitat que tots tenim a dins, també tindran assegurat un reconeixement d’excel·lència (si les puntuacions són molt altes), visibilitat mundial i unes bones vendes del vi. Com ja he escrit alguna vegada, som més d’aquells que conten o llegeixen històries que no d’aquells que es dediquen a puntuar o alliçonar. No som gaire amic dels nombres freds que qualifiquen un vi amb 90 punts i un altre amb 91. De veres que un miserable puntet els separa? Però avui en parl ja que aquesta setmana el diari digital vadevi.cat publicava que 39 vins mallorquins havien estat tastats i puntuats per Luis Gutiérrez, encarregat de tastar els vins d’Espanya, l’Argentina i Xile per la revista de Robert Parker.

Luis Gutiérrez, a part de puntuar i ser un gran expert en vins, és també un extraordinari comunicador i bon contador d’històries, com ho testifica el seu darrer llibre Los nuevos viñadores. Tanmateix, anem al tema, ja que fins ara no s’havien examinat tants de vins de ca nostra a The wine advocate i aquesta vegada dels 39 vins, 13 han obtingut una puntuació superior als 90 punts. Es considera que a partir dels 90 punts ja pots destapar una botella de xampany per celebrar l’èxit. Hi trobam els vins de 4 Kilos, Sistema Vinari, Ànima Negra, Can Xanet, Tianna Negra, Biniagual, Binigrau i Es Fangar, i tots han obtingut puntuacions superiors als 80 punts, encara que els primers llocs han quedat copats per l’equip format pels amics Xesc Grimalt i Eloi Cedó.

El felanitxer Xesc Grimalt de Son Durí és inquiet, hiperactiu, una esponja que absorbeix coneixements i experiències que després posa en pràctica de manera magistral. És, sens dubte, l’enòleg mallorquí més conegut i reconegut dins el sector i que ha tingut la capacitat de treballar en diferents projectes que s’han convertit en punta de llança i ha fet descobrir a molts amants dels vins el potencial vitivinícola de Mallorca. Idees clares, ment oberta, capacitat de saber ensumar les tendències i capacitat de fer equip per aconseguir vins atrevits i atractius. El 2007 va començar, amb Sergio Caballero, el projecte anomenat 4 kilos vinícola, que ha anat creixent a poc a poc fins a convertir-se en un referent a l’Estat apostant pel cultiu ecològic i les varietats locals, sobretot amb el callet i fogoneu. Un celler ben peculiar, ja que dins de 4 Kilos també neixen i creixen altres projectes de membres de l’equip que aporten vins i visions diferents alhora que enforteixen el grup. Un dels puntals de 4 Kilos és Eloi Cedó, un jove enòleg nascut a Tivissa que, ara deu fer uns 5 anys, va començar el seu propi projecte anomenat Sistema Vinari elaborant a un racó del celler. Precís, observador, una enciclopèdia oberta que elabora amb la mínima intervenció possible fent el que s’anomenen vins naturals amb varietats locals. El vi més conegut és el Chato PQTA. Ara fa unes setmanes ha sortit la nova anyada 2016.

El vi amb la millor puntuació l’ha obtingut el Grimalt&Caballero del 2015 amb 95 punts, però tant els altres vins de 4 Kilos com els vins de Sistema Vinari que han sortit a la llista han obtingut unes fantàstiques puntuacions, totes superiors als 91 punts, que deixen clar l’èxit de la feina d’aquests dos cracs que no deixen indiferent ningú.

Vi recomanat: 4 Kilos 2014

Celler 4 Kilos (Felanitx)

Al voltant del del mes d’abril de cada any solen treure la nova anyada amb la incògnita de saber quin serà el vestit triat, perquè cada any canvien el disseny de l’etiqueta. A la guia Parker surt puntuat l’any 2015 amb un 94, però jo us vull recomanar aquest 2014, perquè, si no vaig errat, fou el primer 100% callet de vinyes amb sòls de call vermell i de cultiu certificat ecològic. Una vermell picota amb capa mitjana i una potència de garriga mediterrània amb notes de fruites vermelles i herba aromàtica, càlid, potent i delicada alhora.

stats