Gran descobriment al fons marí de les Balears

Un bosc de coral bambú ha estat localitzat dins del Canal de Mallorca i inclou diverses muntanyes submarines

Científics d'Oceana, l'Institut Espanyol d'Oceanografia i la Universitat de Bari (Itàlia) han descrit per primera vegada un bosc de coral bambú ('Isidella elongata') i la biodiversitat associada a aquest. El bosc va ser trobat a més de 400 metres de profunditat al Canal de Mallorca i conté una sorprenent densitat de colònies d'aquesta espècie de gorgònia, que es troba en perill crític d'extinció al Mediterrani.

Els corals bambú es desenvolupen en fons fangosos i formen ecosistemes marins vulnerables que proporcionen recer a desenes d'espècies, fins i tot algunes d'alt valor comercial, com escamarlà o gambes. Nombroses espècies utilitzen aquests entorns com a refugi o per dipositar els ous, per la qual cosa es tracta d'hàbitats essencials per a molts organismes. Aquesta és la primera vegada que es realitza una descripció d'aquests boscos i que es detalla la gran diversitat que viu entre ells.

El bosc se situa entre les muntanyes submarines d'Ausiàs March i el Banc d'Oliva i un camp de 'pockmarks' –zones de fuita de gasos–, per la qual cosa també es localitza en un ambient geològic de gran interès. Es tracta d'una zona dins del Canal de Mallorca que Oceana proposa protegir, situada a l'est d 'Eivissa i Formentera i que conté diverses muntanyes submarines.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF