El Govern no retirarà el polèmic llibre de text de català perquè no hi té competència

El conseller d'Educació, Martí March, ha explicat sobre el manual de 2n de Batxillerat que són els centres els que trien el material que utilitzen, i ha al·legat que "som una societat lliure"

"El canvi de govern autonòmic del 2015 obre una nova etapa esperançadora en l'ús públic i el foment del català a les Illes". Aquesta frase es pot llegir en un llibre de text de segon de Batxillerat de la matèria de llengua i literatura catalanes. L'editorial Casals és qui n'ha fet la reproducció del text. El paràgraf no ha passat desapercebut per diversos sectors conservadors de les Illes. Per exemple, des del grup parlamentari popular, la portaveu Marga Prohens ha titllat el text de " vergonyós" i n'ha dit que "fa política".

El paràgraf, que forma part d'una de les unitats didàctiques, assegura que "el català ha viscut una reculada especialment visible a Palma i a Eivissa [...]. El Govern autonòmic dels darrers anys ha estat força hostil a l'ús social del català". Prohens ha assegurat aquest matí que ja ha demanat el llibre i que demanaran explicacions a la Conselleria d'Educació.

D'altra banda, el conseller de l'àrea, Martí March, ha respost aquest matí que la selecció dels llibres de text " no és competència de la Conselleria" i que són els centres els que decideixen quins llibres utilitzen i quins no, si, de fet, n'empren en el seu sistema educatiu. El Govern se'n desvincula, d'aquesta manera, i assegura que " no es retirarà cap manual". March ha afegit que "hi ha llibres de text que fan un altre tipus d'anàlisi. Som una societat lliure".

En aquest sentit, el conseller ha volgut reiterar que el Govern no té la funció "de donar el vistiplau a cap llibre de text" i que, per llei, és molt difícil la retirada dels llibres de les aules. "Si Ciutadans governàs, per llei, també tindria molt complicat retirar el manual", ha insistit March.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF