Govern, experts i societat civil definiran el model "sostenible" de les Illes amb vista al 2030

S'inicien, per primer cop, unes jornades enfocades a la competitivitat, la inclusió i el respecte als límits de creixement

El Govern vol liderar l'estratègia que ha de definir el model que les Illes tindran amb l'horitzó posat al 2030. A partir de tres eixos (competitivitat, inclusió i respecte als límits de creixement), es pretén seguir un full de ruta que impulsi el creixement intel·ligent, integrador i sostenible. Aquesta és la idea que l'Executiu té i que s'ha encarregat de presentar aquest dilluns el vicepresident i conseller de Turisme i Innovació, Biel Barceló, acompanyat del conseller de Treball, Iago Negueruela, i el director general d'Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons.

"Tenim un territori fràgil, molt especialitzat en turisme, amb  una creixent percepció de saturació a les puntes d'estiu", ha lamentat Barceló, qui ha afegit que no és possible "defensar un model econòmic competitiu sense obrir el debat de la sostenibilitat". Per aquest motiu, aquest dimarts s'engega la primera de tres jornades que reuniran experts de diversos sectors,  societat civil i el mateix Govern per debatre sobre les línies d'actuació adients per construir els ciments d'unes Illes amb vista al futur: "En la reflexió no ens podem quedar en quines polítiques aplicarem amb l'exercici pressupostari actual", ha dit Barceló.

4.000 persones i 86 entitats contra la massificació turísticaD'altra banda, Negueruela ha volgut destacar que el debat "és totalment necessari per aprofundir en la millora del capital humà". En aquest sentit, la intenció del Govern és que "a través del coneixement es puguin millorar, entre tots, les condicions de vida dels treballadors", al mateix temps que la competitivitat i productivitat de les empreses. Segons Negueruela, aquestes jornades han de servir per fixar conjuntament el camí " cap a la diversificació del model econòmic".

Tres sessions en tres mesos

Aquest dimarts 27 al Caixafòrum, la primera sessió debatrà amb experts seleccionats sobre la sostenibilitat i l'estratègia que necessiten les Illes per "reposicionar-se en un escenari global", ha explicat Pons. "Els darrers 30 anys hem tingut un decreixement del PIB per càpita, però, en canvi, està creixent la pressió humana sobre les Illes", ha conclòs. A l'horabaixa hi haurà una altra sessió oberta, en què s'exposaran les conclusions extretes durant el matí i en la qual els quatre sectors representats podran debatre amb les persones que hi assisteixin.

La segona jornada tindrà lloc el 20 d'octubre se centrarà en el turisme i a definir si ha de ser la "base de futur". Dia 22 de novembre es parlarà d'urbanisme adaptat a l'estratègia del 2020 i sobre l'especialització intel·ligent de la regió.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF