Publicitat
Publicitat

El Govern no dirà res sobre si Matas ha d'entrar a la presó

Ho justifica al·legant que no hi ha fons públics en joc

El Govern de José Ramón Bauzá avançà ahir que, previsiblement, no es pronunciarà sobre la petició que ha fet l'expresident Jaume Matas a l'Audiència de Palma perquè li suspenguin la condemna de nou mesos i un dia de presó fins que el Consell de Ministres resolgui sobre la seva petició d'indult. L'Audiència de Palma ha demanat a la Fiscalia i al Govern el seu parer sobre la petició per si s'hi volen pronunciar, i si no hi ha canvis, l'Executiu no en dirà res.

Així ho va avançar la portaveu de l'Executiu, Núria Riera, després del Consell de Govern. Riera apuntà que l'Advocacia de la Comunitat està analitzant la situació i, de moment, és partidària de no fer-ne cap pronunciament perquè, segons ella, no hi ha fons públics ni responsabilitats civils que s'hagin de reclamar per part de l'Administració autonòmica. "Com que no hi ha responsabilitats civils a reclamar, allò més segur és que no hi hagi lloc a un pronunciament" i "previsiblement aquesta serà la conseqüència", advertí la portaveu.

El cert, però, és que en el cas que ha suposat la pena de presó per a l'expresident Matas sí que hi ha doblers públics en joc, perquè es tracta de la primera condemna del cas Palma Arena, la de tràfic d'influències per afavorir amb 480.000 euros públics el seu escrivent de discursos, Antonio Alemany. De fet, arran d'aquesta sentència, el Govern està intentant recuperar els 139.918 euros públics (més interessos) que l'Agència Balears de Notícies, d'Antonio Alemany, va cobrar indegudament per subvencions del Govern Matas que no s'han justificat. L'Executiu està ara en procés de notificar aquesta petició de reintegrament a aquesta societat, però, segons ha reconegut l'Executiu, encara no han trobat ningú a la seu social d'aquesta empresa que figurava en les factures cobrades.

Per tant, com que en aquest cas sí que hi ha doblers públics en joc, és probable que la portaveu del Govern, Núria Riera, confongués ahir la primera condemna a Matas amb la segona que li acaben d'imposar ara per corrupció. Una condemna que no implica presó sinó només una multa de 9.000 euros i la devolució dels 42.111 euros que va cobrar la seva dona de l'hotel Valparaíso per una feina que no va fer. En aquest cas, sí que el Govern no té opció de reclamar doblers públics que s'hagin pogut desviar.

Sense efectes

En qualsevol cas, de les paraules de la portaveu, se'n desprèn clarament que el Govern, si no canvia la seva posició, no té interès de pronunciar-se sobre si l'expresident Matas ha d'entrar o no a la presó. El pronunciament, en realitat, serviria per conèixer què pensa realment el Govern, però no tindria cap efecte sobre la decisió que acabarà prenent l'Audiència. El Tribunal valora les respostes que pugui donar el Govern o la Fiscalia, però en darrer terme serà ell qui decidirà si suspèn la condemna de nou mesos i un dia de presó a Matas mentre no es resol l'indult que ha sol·licitat. Una resposta afirmativa o negativa del Govern a la petició de l'expresident no deixaria cap dubte sobre la seva posició, però no dir-ne res també es podria interpretar com un aval a la mesura que demana Matas.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF