Balears 04/04/2017

El Govern balear s'adhereix a la declaració institucional contra la 'Xylella'

El Govern balear insta el Ministeri i la Unió Europea a impulsar els plans i actuacions necessaris per a la prevenció i lluita contra la malaltia

Anna Schnabel
2 min
El Govern balear s'adhereix a la declaració institucional contra la Xylella

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts per assentiment la seva adhesió a la declaració institucional per a la contenció de la 'Xylella fastidiosa' a les Illes Balears, si bé la iniciativa política consta de tres punts, el primer dels quals ha estat subscrit pel Parlament. Tal com ha expressat la diputada de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, encarregada de llegir el document, aquesta declaració "constata l'interès de la societat balear a preservar els seus olivars, ametllers, vinyes i el paisatge agrícola".

Segons la diputada ecosobiranista, el problema s'ha d'afrontar amb "serenitat" i deixant de banda els "catastrofismes", de manera que l'Administració "ha d'establir contactes internacionals amb altres països afectats i, en especial, amb aquells en què la presència del bacteri és antiga i hi han après a conviure". Per aquest motiu, Campomar ha reivindicat que "no poden escatimar-se mitjans tècnics, humans ni econòmics" per fer front a aquesta "nova amenaça".

La declaració, tanmateix, insta el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient i la Unió Europea que es proporcioni el suport necessari a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per impulsar "els plans i actuacions de prevenció, contenció i lluita epidemiològica, de recerca científica aplicada i d'informació als agricultors, altres professionals i a la ciutadania en general" que siguin necessaris.

Cal recordar que ja fa un mes que va rebutjar-se la possibilitat de posar en marxa un pla d'erradicació de la malaltia, ja que implicaria arrasar i incinerar la vegetació de grans extensions de terreny (100 metres al voltant de cada exemplar afectat), perquè es considera excessiu. Tanmateix, la diputada ha recalcat que aquesta opció no oferia garanties que el bacteri deixàs de propagar-se. Amb tot, l'adhesió al document implica l'eliminació sistemàtica dels exemplars infectats. Així mateix, Campomar ha recordat que la serra de Tramuntana és Patrimoni de la Humanitat i l'impacte d'erradicació seria especialment nefast.

stats