MEDI AMBIENT
Balears 03/01/2017

El Govern defensa la seva actuació a sa Canova: "La tala es fa per evitar plagues"

La Conselleria de Medi Ambient assegura que hi ha un control "exhaustiu" del pla de restauració ambiental

Miquel Barceló
2 min
/ GOB

ArtàEl director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Miquel Mir, ha declarat avui dematí a l'ARA Balears que les tasques de retirada de pins morts a sa Canova, a Artà, s'estan fent segons el pla de restauració ambiental aprovat i que hi ha un control "exhaustiu" per part d'agents i tècnics de medi ambient.

"Les actuacions aprovades -el 30 de novembre passat- i que s'estan executant afecten, en gran part, pins morts vora camins on els arbres cremats suposen una amenaça per als excursionistes", ha explicat. Per Mir, "el pla és poc intervencionista, de prevenció i també de sanitat forestal per evitar la propagació de l'escarabat 'Tomicus', que afecta els pins, perquè hi ha indicis que la plaga ha començat. Per tant, cal actuar". El GOB ha denunciat que la tala i l'extracció d'arbres és una imprudència del Govern que "està agreujant les conseqüències de l'incendi patit l'estiu passat".

Segons Mir, la tala a la zona pròxima a la platja s'ha aturat de manera cautelar per l'impacte visual i perquè es tracta d'una zona més exposada a l'erosió. Es preveu que s'hi hauran d'instal·lar barreres de retenció de sediment, atès que la retirada de pins a aquest indret obre un corredor que pot afectar la primera línia dunar amb el moviment de l'arena. A més de la retirada d'arbres morts vora els vials oberts fa anys, quan s'hi projectà la urbanització d'aquest espai (avui declarat zona ANEI i LIC), es du a terme la tala dels pins morts de la zona perimetral per evitar que el 'Tomicus' tengui una afectació incontrolable. A hores d'ara hi ha la previsió d'intervenir en unes cinc hectàrees, una cinquena part de les 24,5 hectàrees de terreny cremat l'estiu passat.

"S'estan retirant pins ja caiguts en una franja de 20 metres vora els camins i es tracta d'arbres cremats totalment. S'estan deixant tots aquells que, tot i el foc, tenen brots verds, en espera de veure com evolucionen", detalla Miquel Mir. Quant a la possibilitat de deixar que la fusta morta quedi al lloc per convertir-se en sediment nutrient per a la resta de vegetació, Mir recorda que la comunitat científica divergeix sobre els efectes de deixar podrir-se la fusta al mateix indret.

D'altra banda, segons remarca el director general d'Espais Naturals, "el manual de restauració dels sistemes dunars no recomana fer processos de revegetació". I hi afegeix que "els sistemes dunars fràgils i dinàmics tenen a la vegada una gran capacitat de regeneració amb certa facilitat". No obstant això, la Conselleria ha anunciat que està damunt les actuacions de tala que du a terme la propietat del terreny cremat amb els sistemes de control protocol·laris. Algunes accions futures a sa Canova, per recuperar una part de l'esponera perduda, estaran condicionades "a l'evolució de la recuperació natural de la zona", subratlla Miquel Mir.

stats