SUBVENCIONS

El Govern repartirà 3 milions a programes socials balears

Un total de 77 entitats es van presentar a la convocatòria i, finalment, 60 han pogut accedir a la subvenció que s’atorgarà a través de la Conselleria de Serveis Socials

El Govern ja ho té tot a punt per completar la gestió dels 3 milions d’euros resultants de la casella de solidaritat civil de l’IRPF (el 0,7%). Un total de 77 entitats es van presentar a la convocatòria i, finalment, 60 han pogut accedir a la subvenció que s’atorgarà a través de la Conselleria de Serveis Socials. La consellera de l’àrea, Fina Santiago, va recordar ahir que es tracta d’un concurs públic que es realitza “per primera vegada”, ja que fins ara la gestió d’aquesta recaptació la duia a terme Madrid. Era una circumstància, però, que delimitava molt la subvenció, perquè s’establia com a requisit que els projectes es dugessin a terme a més d’una comunitat autònoma. Per tant, es dificultava que entitats socials de les illes d’àmbit autonòmic i local hi poguessin accedir. Santiago va remarcar, de fet, que es gestionarà “exclusivament per a entitats de l’àmbit de les Illes”, una passa que considera “important” però que no és la “darrera” que s’ha de fer.

La recaptació detectada el 2015 era d’uns 8 milions d’euros i, ara, l’Estat deixa gestionar-ne només 3. La consellera va assegurar que s’ha de “mantenir la reivindicació amb vista al 2018, perquè aquests 3 milions no són suficients”. En aquesta línia, Santiago va considerar que s’han de demanar, com a mínim, els 8 que recapten les Illes. De fet, la demanda de les entitats enguany ha estat de 7,8 milions d’euros. Si Madrid assignàs la quantia que recapten les Illes, es podrien finançar el 100% dels projectes presentats a la convocatòria de subvencions.

El Govern recorda que, tot i haver-se resolt la convocatòria d’enguany per la via d’urgència, encara no hi ha un acord amb Madrid per establir el nou model de gestió del 0,7% de l’IRPF a partir de l’any que ve. Les negociacions estan bloquejades perquè Madrid no ha aportat informació sol·licitada.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF