MERCAT LABORAL

El Govern renova l’esforç contra la precarietat

Es prorroga el conveni amb Madrid per fer inspeccions

El Govern va aprovar ahir prorrogar el conveni de col·laboració que té amb el Ministeri d’Ocupació per poder dur a terme l’elaboració del pla de lluita contra la precarietat laboral de l’any que ve.

A través de l’acord, subscrit amb la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, des del Govern es pot fer front a la campanya d’inspeccions que té com a objectiu identificar pràctiques irregulars com els contractes parcials que haurien de ser a temps complet o les contractacions temporals que haurien de ser indefinides.

El conveni es renovarà en els mateixos termes que ha tingut fins ara i entrarà en vigor a partir del 2018. Disposa d’un pressupost de 300.000 euros a càrrec de la Conselleria per fer front a les despeses de desplaçament, manutenció i allotjament dels funcionaris d’Inspecció de Treball que vindran la temporada que ve a les Balears per participar en la campanya d’inspeccions del 2018.

La feina d’aquest personal inspector serà, com altres anys, reforçar de manera temporal les tasques que duen a terme Inspecció de Treball i la Seguretat Social de les Balears per posar en marxa mesures concretes -com el pla de lluita específic que té lloc durant els mesos d’estiu.

La precarietat laboral és, per als sindicats, una de les grans assignatures pendents del mercat laboral balear i adverteixen dels riscos d’assumir la precarització dels llocs de feina com un element inherent a un contracte.

De fet, CCOO i UGT van iniciar a principis d’aquest estiu una campanya per denunciar els efectes més greus de la precarietat, centrada especialment en el sector dels serveis. Per resoldre-ho, consideren, són necessàries les campanyes d’inspecció, però també les modificacions legislatives que suprimeixin les reformes laborals i tornin a donar als sindicats capacitat de negociació amb les empreses per garantir els drets laborals de les plantilles.

Les organitzacions sindicals també denuncien que els de les dones i els joves són els col·lectius més afectats per aquesta situació i que més contractes parcials i temporals assumeixen -de fet, els sectors més feminitzats són els més precaris, com el de les cambreres de pisos.

Anteriors resultats

Durant el 2016, 32 inspectors van transformar a les Balears 3.927 contractes en indefinits i ampliació de jornada després de les inspeccions que es van dur a terme entre el juliol i l’agost.

Es va detectar que un de cada tres contractes temporals inspeccionats (un 36%) era fraudulent: dels 9.256 investigats, 3.381 van ser transformats en indefinits. També es varen realitzar 453 ampliacions de jornada dels 2.674 contractes a temps parcial de persones contractades que treballaven més hores de le que figuraven en el seu contracte. A més a més, es varen trobar 93 persones fent feina sense haver estat donades d’alta a la Seguretat Social.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF