DISTINCIONS DE LA COMUNITAT
Balears 22/08/2013

El Govern reculà per no retirar la Medalla al duc

Preveia revocar-li a l'abril per dir-se "em-palma-do", però ara ho evita i l'oposició al·legarà per canviar-ho

Quim Torres
4 min

Palma.L'esborrany de decret que regula les medalles d'Or havia de servir per revocar automàticament el guardó que el Govern de Jaume Matas entregà l'any 1998 al duc de Palma, Iñaki Urdangarin. L'argument per desposseir el duc d'aquest reconeixement era el mateix que emprà l'Ajuntament de Palma per retirar el febrer passat el nom de "Ducs de Palma" de la Rambla: Urdangarin havia fet manifestacions de menyspreu que no el feien mereixedor de posseir el reconeixement. S'havia rebatejat com a "duque em-palma-do". Públicament, l'abril passat, el PP va anunciar que el Govern feia feina en aquesta direcció i fins i tot plantejà una iniciativa al Parlament que s'aprovà per unanimitat. Quatre mesos després, el decret que ha sortit a exposició pública no diu res de tot això. Només preveu la revocació de la Medalla d'Or en cas que el guardonat sigui condemnat amb sentència ferma per qualsevol fet delictiu. Així, per tant, Urdangarin mantindrà la Medalla mentre això no passi.

L'abril passat, però, les coses eren diferents. Just feia un mes i mig que Cort, governat pel PP, havia retirat el carrer als ducs. En aquest context, el diputat del PP Biel Martí va anunciar al Parlament quines eren en aquell moment les intencions de l'Executiu: "Des de la Direcció General de Coordinació s'està fent feina en el segon esborrany del decret, per la qual cosa s'ha constituït un grup de treball tècnic en el qual participen els Serveis Jurídics de la Conselleria de Presidència, el departament de Protocol del Consolat, la Direcció General de Relacions Institucionals i la Direcció General de Coordinació. Les dues directrius bàsiques d'aquest grup de feina són posar en valor la Medalla d'Or, lliurar-ne una o excepcionalment dues i introduir la figura de la revocació per als següents supòsits: que el guardonat hagi estat condemnat per qualsevol fet delictiu o que hagi realitzat actes o manifestacions de menyspreu dels mèrits que en el seu dia varen causar la seva concessió".

Acord del Parlament

Ara, el segon supòsit ha desaparegut completament respecte del que el PP preveia a l'abril. Els populars estaven llavors tan convençuts del que diria el decret que, fins i tot, plantejaren una esmena a una proposició no de llei dels socialistes, que s'aprovà per unanimitat en la comissió parlamentària d'assumptes institucionals del 17 d'abril, en què s'instava el Govern a "continuar treballant el decret regulador de les medalles d'Or de la Comunitat Autònoma en el sentit de recollir expressament que la Medalla serà revocada en casos especials i excepcionals, quan concorrin circumstàncies en el guardonat que suposin un demèrit per a l'esmentada màxima distinció de la Comunitat".

Precisament, el compromís adoptat pel PP i la declaració aprovada pel Parlament foren recordats ahir pels membres de l'oposició quan valoraren el decret que ara ha fet públic el Govern i que només preveu la revocació de les condecoracions en cas de condemna amb sentència ferma per fets delictius i no en cas de fets o manifestacions despectives cap al guardó o cap a la Comunitat. En aquest sentit, consideraren que l'Executiu ha fet una passa enrere respecte dels posicionaments mostrats mesos enrere per no haver de revocar la Medalla concedida al duc de Palma, Iñaki Urdangarin. Tant des del PSIB com des de la coalició MÉS consideraren idoni que es desposseeixi del guardó els condemnats en ferm, però advertiren que també s'hauria de preveure la possibilitat de revocar la concessió per altres motius que no necessàriament passin per una condemna penal i apuntaren explícitament a la necessitat de preveure la retirada en cas de manifestacions com les que va fer en el seu moment Iñaki Urdangarin. En aquest sentit, anunciaren que presentaran al·legacions perquè s'inclogui el segon supòsit que en el seu moment preveia també el Govern balear.

Reacció de l'oposició

"El d'Urdangarin era un motiu suficient per a la retirada", va defensar ahir el líder de MÉS, Biel Barceló. "El fet penal n'ha de suposar la retirada automàtica, però també hi ha d'haver altres mecanismes de valoració al marge per evitar un perjudici a la figura", afegí el diputat Antoni Alorda. Els ecosobiranistes, que presentaran al·legacions, criticaren que no es pugui donar el guardó a autoritats en actiu i se n'hagi exceptuat el rei. També aprofitaren per reivindicar que fou una iniciativa seva la que va permetre al Govern retirar el retrat de l'expresident Jaume Matas en ser condemnat amb sentència ferma per corrupció. En aquests entit, apuntaren que els de l'expresidenta Maria Antònia Munar, ara empresonada, ja no s'haurien de penjar, encara que no hi hagi sentències fermes.

"Presentarem al·legacions perquè es doni compliment a l'acord del Parlament", va assenyalar ahir la portaveu del PSIB, Pilar Costa. "No s'entén que ara l'Executiu plantegi una cosa diferent i ho restringeixi molt més", afegí. Els socialistes entenen que no s'ha d'equiparar la decisió política de revocar el guardó a la decisió judicial de condemnar, perquè consideren que, al marge d'una condemna judicial, hi ha altres motius que poden provocar un demèrit sense necessitat de ser delictius. "Si s'acota tant la gent no ho entendrà", sentencià Costa.

En canvi, el portaveu del PP, Miquel Ramis, valorà de manera positiva el nou decret, el justificà pels canvis socials que s'han produït i qualificà d'"error" pensar en la Medalla d'Or "només en clau política"

Esquerra Unida, formació extraparlamentària, considerà que "el simple fet d'haver de preveure" la revocació de la Medalla "demostra la manca de rigor en la concessió de les distincions de la Comunitat" . Segons EU, "si no s'estableixen mecanismes per assegurar que les distincions només s'atorguin a qui hagi fet mèrits per al reconeixement ciutadà i institucional, és millor renunciar-hi. Resulta patètic haver de preveure la possible retirada per haver premiat delinqüents".

stats