Publicitat
Publicitat

CORRUPCIÓ

El Govern reclama 140.000 € a la societat d'Alemany i no la troba

És la primera petició de reintegrament de doblers públics per corrupció

La Comunitat Autonòma ha iniciat la primera reclamació oficial de doblers públics indegudament pagats arran d'un cas de corrupció. Concretament, ha reclamat a l'Agència Balear de Notícies (ABN), l'empresa del periodista Antonio Alemany, l'escrivent dels discursos de l'expresident Jaume Matas, que li reintegri 139.918,15 euros més els interessos per subvencions atorgades pel Govern Matas que o bé es justificaren amb factures falses o que no s'ajustaven a l'objecte subvencionat. De moment, però, l'Executiu no ha trobat ningú en el domicili social de la societat que figurava en les factures i no li ha pogut comunicar que li exigeix el reintegrament d'aquests doblers.

Així ho anuncià ahir al Parlament el vicepresident Antonio Gómez en resposta a la petició que li havia fet la coalició MÉS, que el va fer comparèixer davant el ple perquè donàs compte de les passes que ha fet fins ara el Govern per recuperar doblers públics que s'hagin pogut malversar en els casos de corrupció. Gómez defensà que l'Executiu actua i que ho fa amb la màxima celeritat, però sempre després que hi hagi una sentència ferma, com és el cas.

Precisament en l'altre cas en què el Govern pot reclamar la devolució de doblers, el cas Scala, el vicepresident al·legà que la sentència que obliga el PP balear a retornar 10.500 euros més interessos que es varen desviar des d'aquesta empresa pública cap a la campanya electoral del PP de 2007 encara no és ferma, perquè està recorreguda i, per tant, no pot exigir encara la devolució de la quantitat. Gómez apuntà que el Govern ha fet gestions davant l'Audiència perquè li faci els manaments corresponents que li permetin cobrar la quantitat confirmada. De la resposta es desprèn que el PP balear no hauria tornat encara els més de 10.500 euros, tot i que va anunciar en el seu moment que no recorreria i que els pagaria.

Crítiques d'Abril

Malgrat la resposta del vicepresident, el diputat de MÉS David Abril es referí a l'època de Matas com la del "saqueig" i demanà al Govern que actuï, perquè molts ciutadans exigeixen que es recuperin els doblers que s'hagin pogut malversar. Abril deixà caure que l'Executiu no fa tot el que podria i demanà a Gómez que "superi el figureig", que "rompi amb el passat" i que "sigui actiu a l'hora de reclamar els doblers, encara que això afecti la comptabilitat del seu partit". I l'advertí que només si ho fa "tindrà credibilitat quan pronunciï les paraules ètica o decència" .

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF