EDUCACIÓ
Balears 07/06/2013

El Govern es veu obligat a publicar un "aclariment" per l'embolic en les xifres d'elecció de llengua

Educació nega ara que hagi donat dades desglossades segons el tipus de centre, diu que no ha falsejat xifres i culpa els qui els han acusat de fer-ho "d'interpretacions errònies"

Enric Borràs Abelló
2 min

PalmaLa Conselleria d'Educació ha emès un "aclariment" aquest divendres a l'horabaixa en què admet que "mai no ha facilitat les dades d'elecció de primera llengua desglossades per tipus de centre" -públic o concertat- i que només ha comunicat "quin percentatge d'alumnes que havien triat una llengua o l'altre pertanyia a un centre públic o concertat". De manera que "no és cert" que hagin "falsejat les dades, tal i com manifesten alguns, sinó que de la seva redacció s'han fet interpretacions errònies".

El fet, però, és que en un comunicat de dijous de la setmana passada la Conselleria d'Educació deia, literalment: "Als centres públics, un 74,61% d'alumnes ha triat català i un 40,2% ha elegit castellà; mentre que als centres concertats un 25,38% ha triat català i un 59,7% ha triat castellà com a primera llengua d'ensenyament". Aquestes xifres no podien ser certes perquè els percentatges de públics i privats, respectivament, no sumaven cent. L'ARA Balears no ha pogut localitzar aquell comunicat a la web del Govern, però aquí en podeu veure la còpia que consta a la memòria cau de Google.

Aquell comunicat va causar tota mena de dubtes sobre les xifres facilitades per Educació. "Les dades de les escoles concertades catòliques no són les difoses pel Govern", va respondre, per exemple, la Confederació d'Associacions de Pares i Mares de l'Escola Catlòlica de les Illes Balears (Confaecib). Els pares mantenien que als seus centres hi havia "pràcticament el mateix percentatge que a les escoles públiques" en l'elecció del català.

Al comunicat d'aquest divendres la Conselleria canvia de versió i diu que, les dades que han publicat enguany són: "Del total d'alumnes que han triat català (8.738), un 74,61% està escolaritzat a un centre públic i un 25,38% a un centre concertat; i del total d'alumnes que ha triat castellà com a primera llengua d'ensenyament (3.745 alumnes), un 40,2% està escolaritzat a un centre públic i un 59,7% a un centre concertat".

Segons el Govern "entre els alumnes que han triat català hi ha un percentatge més elevat que estan escolaritzats a centres públics, mentre que entre els alumnes que han triat castellà hi ha un percentatge més elevat d'alumnes matriculats a centres concertats" però insisteix que Educació "mai no ha facilitat les dades d'elecció de primera llengua desglossades per tipus de centre (públic o concertat)".

stats