TURISME MARÍTIM
Balears 27/10/2016

El Govern preveu 80 embarcacions de pesca i turisme per al proper any

Aquest dijous, la Conselleria de Medi Ambient ha rebut periodistes estrangers, els quals han pujat a una barca per viure l'experiència

Ara Balears
3 min
Els pescadors ja es poden incorporar a l’oferta turística

PalmaEl 22 d'abril, el Govern va aprovar el Decret que habilita els sectors pesquer i aqüícola a dur a terme activitats complementàries vinculades al turisme, per la qual cosa els pescadors s'incorporaven a l'oferta turística. Sis mesos després, l'Executiu ha acompanyat aquest dijous un grup de periodistes estrangers a embarcar-se per viure l’experiència de l’activitat de pesca i turisme amb Eurolocal.

Per saber-ne més: El Govern regula el turisme marinerDes del moll pesquer del port d'Andratx, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, acompanyat del director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, i la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, ha justificat que amb l'activitat de pesca i turisme "els pescadors obtindran uns ingressos embarcant turistes a bord mentre fan l’activitat pesquera, cosa totalment compatible amb la seva feina diària". Segons Vidal, "aquesta nova font d'ingressos millorarà les condicions de vida laboral de la gent de la mar, tant amb la reducció de les hores de pesca com evitant posar la seva vida en risc quan surten a fer feina amb mal temps per assegurar-se un salari mínim, que ara es podrà compensar amb el turisme".

Imatge de l'arribada i recepció de les autoritats als participants de l'activitat.
10 embarcacions de pesca i turisme l'estiu passat

Segons un comunicat de Medi Ambient, aquest estiu deu embarcacions han començat a experimentar aquesta activitat amb els primers turistes a Mallorca i n’hi ha vint de pendents d’alguns tràmits per poder començar la temporada que ve arreu de les Illes Balears. Per tant, un total de 80 embarcacions de la comunitat estan interessades a prestar aquest servei de les 700 embarcacions que en un principi el conseller Vidal va estimar que se'n beneficiarien.

La Conselleria valora que la millora de les condicions de feina i la creació de noves possibilitats de negoci obre la porta a la incorporació dels més joves a un sector molt envellit i actualment sense relleu generacional. El desplaçament parcial de l’activitat marinera al turisme ajudarà a reduir l’impacte sobre els recursos pesquers, ja que s’escurça el temps dedicat a la pesca, cosa que permetrà recuperar les pesqueres i es col·laborarà, alhora, amb l’equilibri mediambiental. Per altra banda, explica el comunicat, també es millora la part de promoció del peix balear, que és un valor afegit als productes frescs de la nostra mar, cosa que, amb el temps, podria generar una marca pròpia que permeti obtenir un millor preu de venda del peix.

L’activitat de pesca i turisme permet l’accés als fons europeus, que es poden destinar a modernitzar la flota, amb una mitjana d’edat de 35 anys, i poder fer que les embarcacions siguin més sostenibles i més respectuoses amb el medi ambient. Amb aquesta activitat, la intenció és avançar-se a les polítiques cada cop més restrictives de la Unió Europea sense que els pescadors vegin reduïts els seus guanys.

La pesca i turisme no només vol posar en relleu l’excepcional paisatge de les costes balears, sinó també promocionar una cultura marinera i una gastronomia que corren perill de desaparèixer, a la vegada que proporcionar a les confraries de pescadors –que són corporacions de dret públic i sense ànim lucratiu– uns ingressos suplementaris que els permetin atendre les activitats socials que duen a terme, especialment les dirigides als mariners jubilats i als seus familiars. Les confraries, en el seu moment, van veure amb bons ulls aquesta iniciativa, ja que es tractava d'una de les reivindicacions històriques del sector.

stats