NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Balears 27/01/2017

El Govern vol un “gran pacte” que desencalli el conveni de comerç

Patronal i sindicats decideixen no convocar meses de negociació fins que hi hagi principi d’acord

Carmen Buades
3 min
El Govern vol un “gran pacte” que desencalli el conveni de comerç

PalmaLa renovació del conveni sectorial de comerç podria resoldre’s amb la intervenció de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la creació d’un “gran pacte” que desencalli les posicions que fa més d’un any que estan enfrontades. Si bé els sindicats i la patronal tenien prevista una mesa de negociació per a ahir, varen decidir posposar-la i no tornar-se a reunir fins que no hi hagi un principi d’acord.

En principi, la reunió d’ahir havia de girar al voltant d’una nova proposta de la patronal, però des d’Afedeco asseguren que, davant el risc de falta de consens, han preferit ajornar-la, en principi, fins la setmana del 6 de febrer i no tenir així més reunions fallides. Serà d’aquí a dues setmanes, doncs, quan la patronal mourà fitxa amb les retribucions dels diumenges i festius d’obertura comercial: “S’ha de veure com se signaran els contractes nous que es vagin fent i, pel que fa als ja existents, potser congelar aquesta retribució, ja que és un dret adquirit”, explica la patronal.

En qualsevol cas, des dels sindicats asseguren que continuen “veient dificultats” per trobar una solució que desencalli les negociacions. Ginés Díaz, secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, va explicar ahir que ambdues parts treballen “silenciosament” i amb la intervenció de la Conselleria per tal de resoldre la situació, estancada des de fa gairebé un any. Tot i així, els sindicats continuen sense descartar vagues i mobilitzacions abans de l’estiu en cas que no s’arribi a un acord, perquè “la cosa s’ha posat seriosa i nosaltres no volem fer un paperot”.

Els punts més calents del conveni són la pujada progressiva de salaris i les retribucions dels diumenges i festius. Aquests són precisament els aspectes que la Conselleria voldria incloure conjuntament en el pacte.

El conveni de comerç és el segon més important de les Illes Balears pel que fa al nombre de treballadors que té adherits (uns 48.000, repartits en les plantilles de 20.000 establiments) i, per aquest motiu, la qüestió dels sous serà clau, ja que pot ser una pujada salarial que arrossegui les d’altres sectors i que acabi beneficiant les butxaques de tots els treballadors.

De fet, els ulls estan fixats també en la renovació del conveni d’hoteleria, el més gran de l’Arxipèlag, que s’haurà de començar a negociar l’any que ve i els salaris del qual duran, igualment, coa.

Tornant al comerç, els sindicats critiquen que els sous estan congelats des de fa tres anys, però la patronal afirma que s’ofereix un increment progressiu de fins al 5,5% en tres anys: “És la pujada més pronunciada de l’Estat”, asseguren des d’Afedeco.

Tant els uns com els altres veuen en el paper que hi està jugant la Conselleria “bona voluntat” i entenen que la seva feina pot ser útil per trobar un acord. Els sindicats es mostren escèptics, però des de Treball i des de la patronal confien que, en les properes setmanes, se sortirà de la situació de punt mort i es reprendran les negociacions.

Més enllà de les retribucions dels diumenges i festius i de la pujada salarial, el nou conveni de comerç pot modificar-se quant als plus d’idiomes, a les indemnitzacions a majors de 45 anys per baixa voluntària o el fet que les empreses del sector permetin a les seves plantilles agafar la meitat de les vacances durant els mesos d’estiu (o bé agafar-les totes a l’hivern, però un 50% més llargues).

stats