REFORMA LEGAL
Balears 06/10/2016

Barceló, obert a crear una borsa per al lloguer turístic

El Govern està revisant els mòduls de l'impost turístic per ajustar-los a la realitat

Ara Balears
3 min
UNA NORMA HOTELERA El conseller de Turisme, Biel Barceló, es va reunir al juliol amb la gerent i el president de l’associació Aptur, que ja li anunciaren la seva intenció de reclamar a l’Executiu que reformi la llei turística de Delgado, perquè era una normativa elaborada al dictat dels hotelers i sense incorporar la realitat econòmica actual.

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, no descarta crear una borsa específica per al lloguer turístic, segons ha dit després d'haver-se reunit aquest dijous amb Joan Estarellas, president d'Aptur, l'Associació d'apartaments turístics de les Balears.

Barceló s'ha mostrat obert a estudiar totes les possibilitats i propostes sobre el límit de places turístiques, establertes per llei, així com a crear una borsa específica per al lloguer turístic, com ha demanat algun sector, encara que "no era la idea inicial del Govern" perquè suposaria "una modificació del sistema i de la legislació actual", ha manifestat després de la reunió d'hora i mitja amb la patronal Aptur.

La limitació de les places turístiques, establerta per llei, i la seva liberalització a petició de part del sector és un dels principals punts de debat entre el Govern i els interessats, amb vista a la redacció de l'esborrany de la llei de lloguer vacacional, que es preveu que estigui llest a final de mes.

Estarellas ha proposat que no hi hagi límit de places i la necessitat que es defineixi el que és turístic del que no ho és, i ha assenyalat el primer com tot allò que ofereixi serveis turístics.

En aquests moments hi ha una borsa de 45.000 places turístiques.

El vicepresident ha recordat que existeix una normativa balear de 1999 que ja estableix un sostre de places turístiques i aquest és un dels punts que necessita actualització i millora en la modificació que es farà de la llei turística, que inclourà la regulació del lloguer vacacional.

Altres qüestions

Un altre dels punts que més preocupen tant al Govern com al sector són els plans territorials insulars, ja que, com ha apuntat Barceló, "el més complex és la transitorietat", que es preveu en dos o tres anys, entre l'aprovació de la llei de regulació del lloguer vacacional i l'entrada en vigor d'aquests plans.

"Pot ser el més complex, definir com es faran les autoritzacions durant aquest període", ha incidit Barceló, que ha apuntat que els consells insulars són els que tenen les competències territorials i existeixen diferències entre les illes.

"La llei ha de donar marge als consells insulars perquè, en funció del seu model turístic, puguin fer una normativa més oberta i més receptiva i aplicar-la a partir dels seus propis recursos", ha assenyalat el vicepresident.

Per Aptur, no obstant això, aplicar "una zonificació" pel que fa als plans turístics insulars "seria un error".

Mòduls de l'impost turístic

El vicepresident també ha informat que el Govern ja treballa en l'ajust dels mòduls de l'impost turístic sostenible, que va començar a cobrar-se des de l'1 de juliol, amb vista a l'any que ve i amb la finalitat que s'adapti més "a la realitat", ha dit el vicepresident.

Barceló ha assenyalat que l'impost turístic, igual que la resta de gravàmens, es poden modular i rectificar, a la baixa o l'alça, cada any, però no ha precisat si s'abaixarà o augmentarà el 2017, perquè "potser no es toca en tota la legislatura".

No obstant això, ha especificat, ja "s'ha començat a treballar en l'ajustament dels mòduls amb vista a l'any que ve per fixar-los més a la realitat".

L'impost turístic ha recaptat, durant els primers mesos d'aplicació, uns 32 milions d'euros, segons les primeres dades d'Hisenda, mentre que les previsions inicials del Govern indicaven entre 60 i 70 milions d'euros anuals.

stats