Publicitat
Publicitat

El Govern diu que l'economia balear és la més forta de l'Estat

Es basa en un informe centrat en les dades del juliol i del primer semestre de l'any

"D'entre totes les comunitats autònomes, les Illes Balears és la que mostra una fortalesa econòmica més gran", ha afirmat aquest dilluns el Govern en un comunicat. "El mercat laboral balear és el que presenta més dinamisme, amb creació d'ocupació neta i la reducció més important de la desocupació", ha insistit, basant-se en l'informe El moment econòmic de les Illes Balears, que fa cada mes la Conselleria d'Economia i Competitivitat.

La directora general d'Economia i Estadística, Joana Perelló, ha afirmat que "les dades són positives" i, encara que ha assegurat que se les prenen amb "cautela" el Govern no ha dubtat en , tot i que les prenem amb cautelaEls paràmetres que porten a aquesta conclusió són el bon comportament del mercat laboral, que el sector turístic va començar la temporada alta a nivells històrics, així com el creixement del volum de negoci del petit i mitjà comerç, ressalta el Govern en un comunicat.

Al juliol, l'atur registrat va caure un 8,2% respecte al mateix mes de l'any passat fins a situar-se en 69.354 persones i encadena nou mesos consecutius de baixades, destaca el Govern. L'afiliació mitjana a la Seguretat Social augmentà per tercer mes consecutiu, un 1,1%, amb 464.611 persones d'alta. Les illes han estat l'única regió on s'ha creat ocupació neta. Es registren 40.461 nous contractes, un 13,1% més que al juliol de 2012. La contractació acumulada dels primers set mesos de l'any ja supera en un 11,5% a la registrada en el mateix període del 2012.

"Les vendes de comerç al detall, al juny han crescut per tercer mes consecutiu i la variació interanual de la xifra de negoci augmenta un 2%", ha explicat Perelló, el Govern també destaca que la temporada turística ha començat amb dades històriques, i que "a la primera meitat del 2013 s'incrementa el nombre de viatgers allotjats en hotels en un 1,8% i les pernoctacions en un 1,4%".

L'índex de preus hotelers va créixer un 2,6% respecte de juny de l'any anterior i els ingressos per habitació disponible ho féren un 2,7%. Cal destacar que l'arxipèlag presenta el major grau d'ocupació per places de tot l'Estat durant el juny (80,4%). Segons Egatur, al mes de juny la despesa total turística a les Illes Balears s'incrementà un 8,3% interanual. La despesa acumulada a l'arxipèlag fins a aquest mes arriba a 3.618.000 d'euros, un 10% més que en el mateix període de l'any passat.

Al juny, Balears va ser la tercera comunitat autònoma amb major dinamisme empresarial amb una variació interanual del nombre de societats creades del 15,6%. En el primer semestre, el nombre de mercantils creades arriba a 1.595, un 11,1% més que un any enrere.

El nombre d'habitatges acabats en els cinc primers mesos de l'any a Balears va ser de 784, un 28,1% manco que en el mateix període de 2012. En canvi, la licitació oficial a Balears suma fins a maig 22,8 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 36,3%. A més, e l nombre d'expedients visats pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears en el primer semestre de 2013 s'incrementà un 1,3% interanual.

Els indicadors d'activitat del sector serveis (IASS) del mes de maig confirmaren la reactivació apuntada a l'abril, segons el Govern. La facturació de les empreses de l'arxipèlag augmentà i la variació interanual se situà en el 6,4%. Pel que fa a la xifra de negocis de les Illes Balears, el sector d'hostaleria (19,3%) és el que mostra el creixement interanual més alt.

Al juny, els preus repuntaren a Balears i la variació interanual de l'índex de preus de consum (IPC) se situà en el 2,2%, quatre dècimes percentuals per sobre de la taxa registrada al mes de maig. A Espanya, la taxa interanual de l'IPC de juny era similar (2,1%).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF