Balears 01/10/2013

El Govern intenta rebaixar i desacreditar la protesta

"No farem una passa enrere", afirma el vicepresident

Quim Torres
2 min
El Govern intenta rebaixar  I desacreditar la protesta

Palma."No farem una passa enrere", assegurà el vicepresident del Govern, Antonio Gómez, per deixar clar que l'Executiu es manté en la idea d'aplicar el decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) aquest curs i aprovar la polèmica llei de símbols. Són les "línies vermelles" del Govern, reforçà el secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas. En una entrevista a IB3, Gómez mostrà la disposició del Govern a dialogar, però advertí que ja ha fet cessions. I tornà a contraposar la manifestació amb les eleccions. Apuntà que les 100.000 persones que sortiren al carrer "no representen el sentir popular, sinó una opció molt personal", perquè, segons ell, suposen el 7% de la població de les Illes Balears quan el PP va rebre el suport a les urnes del 18%.

En una altra entrevista a Catalunya Ràdio, el vicepresident encara féu una passa més en l'intent de desvirtuar la protesta, quan assegurà que hi ha hagut manifestacions més importants a les Illes, com la de l'11-M de 2004 (una manifestació que no era contra una política del Govern balear), i quan vinculà la protesta a l'independentisme o als partits d'esquerres. Destacà la presència d'estelades i insistí que "es veia que Esquerra Republicana de Catalunya donava suport a aquesta vaga, que el grup MÉS i el PSOE avalaven la protesta".Gómez tornà a qüestionar la tasca dels docents i afirmà que als col·legis públics "es persegueix més l'adoctrinament que una altra cosa" i denuncià que "alguns grups polítics estan veient en els col·legis l'instrument perfecte per ensenyar el nacionalisme catalanista".

Cabrer en "pren nota"

Més conciliador fou el discurs de la portaveu popular al Parlament, Mabel Cabrer. El PP "escolta la manifestació" i en "pren nota", va dir, i considerà que el missatge que varen enviar els manifestants és que volen consens en matèria educativa. Defensà que la mostra que el Govern en pren nota són les negociacions amb els docents. Amb tot, deixà clar que no es plantegen la retirada del decret del TIL ni la dimissió de la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, les dues peticions que va fer l'oposició. Cabrer considerà "desproporcionada" la protesta a no ser, va apuntar, que el problema no sigui tant l'anglès com l'eliminació de la immersió. "Potser hi havia gent del PP a la manifestació i potser hi ha gent del PSOE en contra", va assenyalar Cabrer. "Potser -Cristòfol Soler- comparteix la immersió lingüística", afegí per explicar la presència de l'expresident i militant del PP a la marxa.

Des de l'oposició, tant el PSIB com la coalició MÉS demanaren la retirada del TIL i la dimissió de tot l'equip d'Educació. El PSIB sol·licitarà avui al Parlament la reprovació de la consellera Camps. MÉS també exigí la dimissió del vicepresident Gómez per demanar que els pares denunciïn els mestres i tornà a plantejar la necessitat de presentar una moció de censura. El PI afirmà que el president Bauzá no pot continuar ignorant els ciutadans de les Illes i exigí un canvi d'actitud.

stats