Publicitat
Publicitat

CODI ÈTIC

El Govern no vol imputats a llistes, però evita el cas del president

El TSJIB dóna 10 dies a Bauzá perquè defensi que és compatible

El Govern manté que el codi ètic del PP balear és totalment vigent i, per tant, no hi haurà imputats per causes de corrupció a les candidatures que facin els populars de les Illes tant a escala autonòmica com insular i municipal. Amb tot, l’Executiu evita pronunciar-se sobre què passarà si el Tribunal Superior de Justícia declara el president José Ramón Bauzá incompatible per ocupar aquest càrrec públic mentre manté negocis privats com el de la farmàcia que té a nom seu al Pont d’Inca Nou (Marratxí).

Precisament ahir es va donar a conèixer que el Tribunal Superior de Justícia, que investiga la suposada incompatibilitat del president, ha donat deu dies al Govern i al president Bauzá perquè presentin el seu escrit de conclusions després que ho hagi fet la part recurrent, els grups parlamentaris de l’oposició, el PSIB i MÉS.

Després del Consell de Govern, la portaveu defensà que amb Bauzá el PP balear va “canviar el rumb” i, amb l’objectiu d’afavorir la transparència i la renovació, es va fixar un codi ètic que deixa clar que un imputat no podrà formar part de cap candidatura. “Igual que era vàlid aquest compromís amb els ciutadans el 2011, continua sent vàlid ara”, afegí Riera.

La portaveu deixà entendre que si, per exemple, la regidora de Palma Irene San Gil continua com a imputada en el cas de les oposicions de la Policia Local quan sigui l’hora d’elaborar les candidatures, no podrà ser candidata. Però, en canvi, evità fer “valoracions sobre futuribles” que afectin el cas del president Bauzá i es limità a recordar que el Govern ja va fer una tramitació administrativa d’unes diligències reservades en què es considerava que el president no incorre en incompatibilitat en el desenvolupament del seu càrrec públic.

Especulacions

“No farem valoracions sobre especulacions futures; a dia d’avui el president és totalment compatible conforme als informes emesos”, afegí Riera. Precisament aquests informes són els que provocaren el recurs dels grups de l’oposició davant el Tribunal Superior de Justícia i que ara arriba a la recta final de la seva tramitació.

El codi ètic del PP deixa clar que els imputats no poden anar a llistes electorals i que els càrrecs públics que siguin imputats han de posar el càrrec a disposició del partit, però enlloc diu que hagin de ser destituïts automàticament. De fet, aquesta situació ja es va viure amb el popular Pere Rotger qui, després de ser imputat en el cas Over Marketing, va dimitir com a president del Parlament, però continua com a diputat autonòmic malgrat estar imputat. Aquest codi ètic, segons va defensar la portaveu del Govern, continua ara vigent.