EDUCACIÓ
Balears 24/09/2016

El Govern impugna les revàlides per “irregularitats procedimentals”

L’Audiència ja ha admès a tràmit un recurs de CCOO

Ara Balears
3 min
El Govern impugna les revàlides per “irregularitats procedimentals”

PalmaLes revàlides d’Educació Secundària i Batxillerat arriben als tribunals de la mà del Govern balear, que interposarà un recurs contenciós administratiu per impugnar les proves davant el Tribunal Suprem. La decisió es va aprovar ahir al Consell de Govern. La primera passa va ser mostrar el rebuig com a comunitat autònoma cap a les polèmiques revàlides. La segona, mitjançant un acord del 5 d’agost i a proposta de la Conselleria d’Educació, el Consell de Govern encomanà a l’Advocacia de la Comunitat Autònoma que iniciàs accions per impugnar el reial decret aprovat pel govern en funcions -just abans de l’inici del curs- que regula les revàlides. Ara, l’Advocació ha conclòs que la norma estatal pot ser impugnada íntegrament perquè “presenta irregularitats procedimentals i incideix en qüestions relatives a l’àmbit competencial en matèria d’ensenyament i també en matèria de règim lingüístic”.

Després de la reunió de la Conferència Sectorial d’Educació, en la qual totes les comunitats que no són governades pel Partit Popular mostraren el complet rebuig a les proves, i tenint en compte que l’Estat ignorà les seves peticions, el Govern de les Illes Balears ha decidit fer una passa endavant per frenar unes revàlides que preveuen que els alumnes que acabin ESO i Batxillerat no puguin obtenir el títol si no les superen, tot i que hagin aprovat el curs.

Si es produís aquesta situació, els alumnes d’ESO només es podrien matricular a cicles de Formació Professional Bàsica, mentre que en el cas de Batxillerat se’ls impediria accedir a la universitat. Enguany, això no obstant, aquestes proves no tindran validesa. Malgrat que les de 4t d’ESO tenen l’horitzó una mica més difús i potser no s’arribin a realitzar, les de Batxillerat presenten una problemàtica afegida: s’ha eliminat la selectivitat i el resultat d’aquestes proves serà el que es tingui en compte a l’hora d’accedir a la universitat. “S’hauran de fer sí o sí”, expressà March una setmana abans de l’inici del curs escolar. El desig de la Universitat i de la Conselleria és que siguin molt semblants a la selectivitat.

De moment, els governs i les universitats han aconseguit que hi hagi “districte únic”. Així, si un alumne vol fer la preinscripció a diverses universitats, no haurà de realitzar més d’una prova. El curs, però, ja s’ha iniciat i encara no es té clar el model d’examen que es durà a terme, per la qual cosa alumnes i professors han començat el curs a les palpentes.

El mateix dia 5 d’agost, el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, assegurà a la roda de premsa després del Consell de Govern que la LOMQE “demostra el caràcter segregador que té” i que “envaeix les competències de les comunitats autònomes”. En total, uns 9.000 alumnes s’hi hauran d’enfrontar. Aquest curs passat, això sí, es van aconseguir ‘paralitzar’ les revàlides de sisè de Primària i el Govern apostà per un estudi extern de mà de l’IAQSE a partir de les avaluacions dels centres.

Front comú amb els sindicats

Ahir mateix el conseller Martí March es reuní amb els representants dels sindicats STEI, ANPE, CCOO, UGT, UOB i Alternativa per plantejar una estratègia comuna davant l’aplicació de les revàlides. De moment, la Conselleria ha explicat els seus moviments, com el recurs presentat. La resta de sindicats podrà realitzar diverses propostes en una propera junta d’aquest dimecres. Per part de CCOO, el portaveu de la Federació d’Ensenyament a Balears, Toni Baos, assegura que “cal cercar una estratègia conjunta” amb la resta de federacions del territori, ja que, considera, la LOMQE “només es podrà aturar de manera unitària, cercant la mobilització estatal”. En aquest sentit, Baos ha assegurat que ja no només es tracta d’un problema educatiu, sinó d’un “problema polític”. Per part seva, CCOO ja va dur a terme un recurs la setmana passada en contra de les revàlides i ha estat admès a tràmit per l’Audiència. Els sindicats cerquen “esmorteir” les polítiques d’una situació que, ara per ara, deixa el sistema educatiu amb incerteses i “amb tot enlaire”, conclou.

stats