SANITAT
Balears 20/08/2013

"El Govern força els pensionistes a pagar de més pels fàrmacs"

L'oposició denuncia que s'han rebutjat idees perquè cap jubilat pagui més del que pertoca

Antònia Artigues
2 min

Palma.La instal·lació d'una aplicació informàtica, perfectament viable en una comunitat autònoma com Balears, on els metges prescriuen els medicaments mitjançant la recepta electrònica, seria suficient per evitar que el conjunt dels pensionistes illencs es veiessin obligats a bestreure una mitjana de 200.000 euros al mes (188.333 euros) que no els pertoca pagar. També es pot incloure a la targeta sanitària la informació amb el límit que cada pensionista està obligat a pagar. Però el Govern ho ha rebutjat.

El copagament farmacèutic (que obliga els pensionistes a pagar un 10% dels medicaments amb el límit mensual de 8,14, 18,32 o 61,08 euros al mes en funció de la seva pensió) s'ha aplicat a les Illes Balears de la manera més perjudicial per als jubilats, als quals s'obliga a bestreure el preu dels medicaments i se'ls retorna sis mesos després.

A altres comunitats, com a Andalusia, que disposen de recepta electrònica com Balears, s'ha optat per introduir una alarma en el sistema de recepta electrònica, de manera que quan el pacient ha pagat ja, per exemple, els 8,14 euros mensuals de límit, idò llavors ja no abona ni un euro més.

L'entrada en vigor del copagament, ara fa poc més d'un any, ja va dur l'oposició a criticar no tan sols la mesura en si mateixa, sinó també el sistema adoptat a Balears. Ara, quan la mesura es concreta en xifres que revelen que els pensionistes de les Illes no han recuperat fins a juny d'enguany un total d'1,1 milió d'euros que havien pagat de juliol a desembre de 2012 i que encara no han rebut ni un euro del que han pagat enguany, les crítiques s'incrementen.

El portaveu adjunt del PSIB-PSOE, Vicenç Thomàs, denuncià ahir que "la decisió del Govern balear de fer bestreure aquests doblers als pensionistes és una decisió política que afecta un col·lectiu especialment feble com és el dels pensionistes, pels quals és important disposar o no d'uns euros a final de mes; és sagnant", digué Thomàs, qui reiterà l'oposició del PSIB que els pensionites paguin els medicaments.

Inversió desaprofitada

Thomàs, que fou conseller de Salut, advertí que el Govern "no té excusa per fer pagar aquests doblers de més als jubilats, uns doblers que els reté durant més de sis mesos". Pels socialistes, l'Executiu actual està desaprofitant un recurs tan important com la recepta electrònica, "que va suposar un gran esforç inversor i que permetria, com per exemple ha fet Andalusia, evitar que cap pensinonista pagàs de més. Els socialistes plantejaren una proposició no de llei al Parlament que instava el Govern a incloure aquesta eina al sistema de la recepta electrònica "i fou rebutjat, amb la qual cosa s'obligà els pensionistes a avançar els doblers".

Igualment, la portaveu del grup MÉS Fina Santiago, a banda de criticar que fer pagar els pensionistes "romp el model de solidaritat intergeneracional que existia fins ara", recordà ahir que el grup plantejà que la targeta sanitària, per la qual es paguen 10 euros, "incorpori un xip amb el límit per a cada pensionista per evitar que paguin més". Aquesta idea també fou rebutjada.

Santiago reclamà ahir que s'aturi aquest sistema i denuncià que el Govern no tan sols fa pagar els pensionistes, "sinó que llavors tampoc no és àgil amb la devolució".

stats