El Govern durà a fiscalia els possibles crims contra la humanitat a la fossa de Porreres

És el primer executiu autonòmic a l'Estat que presentarà una querella per l'exhumació d'una fossa amb víctimes del franquisme.

El Govern de les Illes Balears denunciarà davant la Fiscalia la comissió de possibles crims contra la humanitat a la fossa de Porreres. “Primer, perquè tenim l'obligació de complir la llei de fosses i segon, perquè complim també una reivindicació de la Memòria de Mallorca”, explica la consellera de Cultura, Fanny Tur, després d'aprovar l'acord el Consell de Govern.

Segons la consellera, era la passa “necessària” una vegada “oberta la fossa de Porreres en la seva primera fase, encarregats les anàlisi de les restes d'ADN, identificats catorze dels quaranta nou cossos analitzats de persones que varen ser assassinades i enterrades a la fossa de Porreres i tenint ja programada l'entrega oficial de les restes a les seves famílies que es farà diumenge”.

La petició de querella, la primera d'un executiu autonòmic, es fomentarà en les informacions que han aportat els cossos exhumats a la fossa comuna de Porreres i que es recullen en un informe antropològic de conclusions contundents elaborat per la Sociedad Aranzadi. És una passa d'obligat compliment legal després que el Parlament Balear aprovàs la Llei 10/2016 que en el seu article 10 obliga al Govern, o als seus serveis jurídics, a denunciar davant Fiscalia les troballes de restes humanes “amb signes de violència en les fosses de la Guerra Civil i de la dictadura franquista”.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF