PRESSUPOSTOS

El Govern demana els comptes a Montoro

Les Balears se sumen a d’altres comunitats per forçar la convocatòria del Consell de Política Fiscal

El Govern balear vol forçar el ministre d’Hisenda, Cristòbal Montoro, perquè convoqui el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) davant el “bloqueig” de l’executiu espanyol, que no ha donat encara les dades d’estabilitat pressupostària i de deute públic per a les comunitats autònomes. Una actitud que la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de Balears, Catalina Cladera, va qualificar ahir “de xantatge per forçar una investidura”.

El Consell de Govern d’ahir va aprovar instar el ministre d’Hisenda a convocar, amb caràcter “urgent i peremptori”, el CPFF, que aglutina les 17 comunitats autònomes. Segons Cladera, amb un mínim d’un terç dels membres del consell, el ministre es veuria obligat a convocar-lo. I tot apunta al fet que s’arribarà a les peticions necessàries perquè es trobi en aquesta situació i cridi les administracions autonòmiques la setmana que ve.

També al Senat

El propòsit és que Montoro proporcioni els objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per al període 2016-2019, així com el sostre de despesa, ha comentat la consellera balear. A més de convocar el CPFF, les Balears instaran el Senat a convocar la Comissió general de les comunitats autònomes perquè hi comparegui Montoro. El Govern balear també exigeix que el ministre informi de les bestretes a compte de què podran disposar les comunitats, així com de la previsió de liquidació definitiva per a l’any 2015, segons ha especificat la consellera d’Hisenda.

La consellera va reiterar que les dades que sol·liciten les comunitats autònomes al Govern estan calculades, però Montoro no les facilita, tot demostrant una “actitud irresponsable”. “Utilitza l’excusa que es troba en funcions per no donar unes dades que ja té calculades”, va afegir Cladera.

“És una falta de sentit d’Estat, una irresponsabilitat i una deslleialtat davant les comunitats autònomes. Exigim la convocatòria imminent del Consell de Política Fiscal i Financera”, va insistir Cladera ahir.

Al marge de demanar la compareixença del ministre, Cladera va reiterar que l’Executiu de les Balears tirarà endavant uns nous pressupostos segons les seves estimacions i “amb prevencions”, i que hi haurà un “creixement prudent”, perquè així ho indiquen tots els factors econòmics. Cladera no va avançar cap dada sobre l’increment que es planteja el Govern, però sí que va confirmar que es continuaran consolidant les polítiques socials i que s’augmentaran, fins al màxim possible, les partides destinades a educació, salut i polítiques de redistribució de la riquesa. De moment, el Govern treballa amb un sostre de dèficit públic del 0,5 % per al 2017, una ampliació del 0,1 % autoritzat, que espera que Madrid aprovi tan bon punt Europa hagi permès la flexibilització del dèficit per a Espanya.

Durant els propers dies, es negociarà amb les distintes conselleries cada pressupost, ha comentat la responsable d’Hisenda.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF