El Govern farà créixer el fons de cooperació local dos milions d'euros anuals fins al 2020

S'arribarà així a un nivell d'inversió com el d'abans de la crisi

El Govern augmentarà cada any dos milions d'euros la partida del fons de cooperació local fins a arribar, l'any 2020, als 18 milions d'euros, un nivell d'inversió que no s'assolia des de les retallades del 2012. És, segons la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, un mecanisme "per anar recuperant la normalitat" en un "escenari de millora econòmica" i, per això, aquest dimarts ha signat un compromís amb el president la FELIB, Joan Carles Verd, que garanteixi aquest finançament.

Per al 2017, el fons que es destina a millorar la situació financera dels ajuntaments ja s'havia incrementat 500.000 euros (fins als 12,5 milions d'euros) i, per a Verd, l'acord signat avui fa que les expectatives dels municipis estiguin "més que complides". Al fons de cooperació local s'han d'afegir les inversions que fa el Govern pel que fa al fons de seguretat pública, que enguany disposa de 2,5 milions d'euros i va destinat a despeses de la Policia Local, i una altra partida destinada a pagar el sou dels batles dels petits municipis (on enguany hi ha destinats 1,3 milions d'euros).

En qualsevol cas, els doblers que arriben del fons de cooperació local són, per a Verd, "els més importants", ja que no són finalistes i, per tant, els municipis els poden invertir allà on considerin més oportú. Fins ara, hi havia diversos criteris de repartiment, com la població o el fet de ser un ajuntament situat a la serra de Tramuntana, però el president de les entitats locals ha anunciat que s'ha aprovat una modificació del model "per evitar greuges" entre municipis. 

Nous criteris

"El sistema de repartiment ha creat polèmica en determinades ocasions", ha explicat Verd, "perquè deixava alguns ajuntaments en una situació precària". Per aquest motiu, s'ha acordat que cada municipi rebi un mínim de 71.000 euros. A més, els municipis de la serra de Tramuntana rebien un plus de 790.000 euros a repartir entre tots per les tasques de conservació de l'entorn i s'ha decidit incloure-hi Artà, Campos, Alaró i Bunyola com un mecanisme per "reparar greuges".

Els dos milions d'euros anuals que s'afegiran al fons aniran destinats a la resta de municipis, ja que l'objectiu de la FELIB i del Govern és igualar les ajudes que arriben als ajuntaments i que el criteri principal de repartiment sigui el de la població. Una vegada s'hagin "pal·liat les desigualtats", el nombre de residents serà l'únic criteri per repartir el fons, a més de les qüestions d'insularitat: Eivissa, Menorca i Formentera tenen 187.000 euros a repartir per la insularitat i Formentera en té 17.000 més per la doble insularitat.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF