TURISME
Balears 14/10/2015

El Govern fa comptes recaptar 50 milions amb la taxa turística el 2016

La pagaran els majors de 14 anys que dormin a qualsevol establiment turístic, inclòs un creuer, i es crearà una comissió per decidir la destinació dels fons

3 min
El vicepresident, Francina Armengol i Catalina Cladera, en un moment de la presentació.

PalmaDe 50 cèntims a 2 euros al dia, en funció de la categoria de l'allotjament en temporada alta, i dels 25 cèntims a 1 euro en temporada baixa. La taxa turística ja té forma, com a mínim d'esborrany, i el Govern ja ha previst en els pressupostos 50 milions d'euros de recaptació, la qual cosa significa que fa comptes tenir-la en vigor a mitjan 2016.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; el vicepresident i conseller, Biel Barceló, i la responsable d'Hisenda, Catalina Cladera, han presentat aquest dimecres amb tots els honors el projecte de llei que “encara és un document per treballar mitjançant el diàleg amb tots els agents socials”, ha explicat la presidenta de l'Executiu.

La taxa no es cobrarà als menors de 14 anys, però sí a tots els residents a Balears, com no pot ser d'una altra manera, perquè les directives europees marquen clarament la impossibilitat de posar límits a la circulació de persones o d'establir criteris diferents per a uns o altres. “En el cas dels malalts desplaçats per motius de tractament a altres illes, s'estudiarà la manera de retornar-ne el cost”, ha assegurat la consellera d'Hisenda.

Tal com va avançar l'ARA Balears ja fa setmanes, la taxa turística no farà excepcions d'allotjament, mentre estigui regulat: hotels, apartaments, habitatges vacacionals, albergs i refugis, hostals, posades, campaments, i fins i tot els creuers, sempre que els viatgers facin nit a un port de Balears. “Està parlat amb les navilieres i no hi haurà cap problema”, ha sentenciat Catalina Cladera.

No pagaran la taxa turística els pisos que actualment es comercialitzen mitjançant les webs de lloguer vacacional, una fórmula que la llei Delgado prohibeix, però que ni l'Executiu anterior ni aquest no han perseguit, i que “com sabeu estam estudiant la fórmula per incorporar-los i regular el sector”, ha dit Barceló. Llavors, quan siguin oferta turística reglada, els pisos ja estaran obligats a pagar.

Normalitat

L'Executiu insisteix que la taxa turística es cobra a moltes destinacions sense cap polèmica

Anticipant-se a la més que repetida oposició del sector hoteler, Biel Barceló ha volgut contextualitzar que l'impost ja es cobra a moltes destinacions turístiques i, sobretot, que el seu preu és pràcticament insignificant: “25 euros per a una família de 4 persones que estigui 8 dies a un 4 estrelles o 16 euros si van a un de 3 estrelles. Hem de tenir clar de què estam parlant”, ha dit en clara al·lusió a l'oposició hotelera.

I és que l'Executiu s'ha cansat de repetir que hi ha taxa turística a més de 30 destinacions, que es cobra amb total normalitat i que no té "incidència sobre el turisme", en termes d'influir negativament en l'elecció del lloc on passar les vacances. Tot i això, el Govern donava aquest matí per descomptat que rebria l'oposició hotelera.

La presidenta ha deixat clar que "aquest govern dialoga i negocia amb tothom, i amb els hotelers ens hem vist unes quantes vegades. Sabem i entenem que no hi estan d'acord, però els hem demanat que des de la discrepància treballem junts perquè a nosaltres com a Govern ens toca prendre decisions, i aquesta és absolutament imprescindible precisament per garantir el futur del model turístic i econòmic de les Balears", ha sentenciat.

El vicepresident ha dit que, tot i criticar la mesura, "bona part del sector és ben conscient que necessitam invertir a millorar el territori i el paisatge de les Illes Balears i que els recursos dels quals disposa l'Executiu són molt limitats".

Objectius

Els fons generat s'adreçarà a la protecció del medi natural i la millora del sector turístic

El fons generat, que serà d'uns 80 milions d'euros en una temporada completa i uns 50 el 2016 si es compleixen les previsions del Govern de tenir-lo en vigor a mitjan 2016, anirà adreçat a la protecció del medi natural, rural i marí, la millora de la qualitat i competitivitat del sector, la promoció turística, el desenvolupament d'infraestructures de turisme sostenible, la recuperació de patrimoni històric i cultural, la recerca relacionada amb la diversificació i la millora de la formació del sector turístic.

D'aquests sis eixos un és estrictament ambiental, si bé d'altres, com el desenvolupament d'infraestructures relacionades amb el turisme sostenible, també es poden considerar en la mateixa línia. Barceló ha volgut respondre als col·lectius ambientalistes que ja s'havien anticipat criticant que tingui una orientació massa turística i ha assegurat que “és més eco que l'anterior i molt més que la que es cobra a Barcelona”. El vicepresident ha explicat que hi ha elements que suposen una evolució, com per exemple la reconversió de patrimoni cultural, que a diferència de la taxa de 2001, no es vincularà a cap zona turística en absolut, sinó que les actuacions es podran fer arreu.

En tot cas, Barceló ha volgut deixar clar que cap dels partits que comparteixen el Govern no havien parlat mai d'una taxa amb objectiu exclusivament ambiental.

Per tal de decidir quina és l'aplicació dels fons recaptats, es crearà una comissió específica on hi haurà membres del Govern, consells insulars, ajuntaments, agents socials i econòmics, i determinades entitats de caràcter ambiental. Aquesta comissió elevarà una proposta al Consell de Govern que tindrà la darrera paraula en gastar els recursos generats pels turistes.

stats