EDUCACIÓ
Balears 13/01/2017

El Govern blinda els concerts educatius fins a sis anys

CCOO critica que l’Executiu “no té clara la política d’esquerres pel manteniment del sistema públic”

Ara Balears
3 min
CRÍTIQUES A EDUCACIÓ 
 Des de CCOO no entenen la decisió de la Conselleria de Martí March.

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir el decret que protegeix els concerts educatius un total de sis anys. La normativa anterior aplicava els decrets a quatre cursos; ara ho augmenta dos més i s’ajusta a les noves directrius que marca la LOMQE.

La reacció dels sindicats no es va fer esperar. El portaveu de la federació d’ensenyament de CCOO, Toni Baos, assegurà que el Govern “blindarà sis anys els concerts, sobretot en etapes no obligatòries”. En aquest sentit, criticà que Educació coneixia les reivindicacions del sector i que han cedit a les pressions de la patronal. “Pensàvem que, sent socialista, el Govern no cediria. És una molt mala notícia que no tingui clara la política d’esquerres pel manteniment del sistema públic”, va afegir.

La vigència dels concerts existents finalitza aquest curs escolar 2016/17. Per tant, a partir del proper curs 2017/18 s’establiran els nous, que duraran fins al 2022/23. Fins ara, la normativa vigent tenia rang d’ordre i va entrar en vigor el 21 de desembre de 2012. La nova normativa tindrà rang de decret, per atendre l’observació feta pel Consell Consultiu en aquesta matèria, assegura el Govern.

Novetats

La novetat més sonada del decret ha estat aquesta llargària i “blindatge” que critica CCOO. Entrarà en vigor a partir de l’1 de setembre de 2017, però n’hi ha d’altres. Per exemple, els centres ara hauran de cobrir de manera equitativa les necessitats de la zona d’escolarització en què estiguin ubicats.

Els concerts educatius de les etapes d’ensenyament obligatori (segon cicle d’Educació Infantil i Primària, Educació Secundària Obligatòria, Educació Especial, UECCO i cicles de Formació Professional Bàsica) se subscriuran a un règim general. Els concerts educatius dels ensenyaments postobligatoris (Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior) tenen un caràcter singular.

A més a més, segons va informar el Govern, el decret recull l’adequació de les hores finançades per unitat i/o per centre a les noves necessitats que es deriven de la LOMQE i hi afegeix hores curriculars addicionals. És a dir, es tindran en compte els programes de millora de l’aprenentatge i del rendiment (les aules PMAR) amb 30 hores per cada unitat. Dues hores, també, per al conjunt d’unitats de tercer d’ESO. Pel que fa als itineraris de 4t d’ESO, es preveuen nou hores per als centres amb una sola unitat concertada i quatre hores per als centres amb dues unitats concertades.

Programes específics

Així mateix, el Govern preveu la dotació d’altres hores lectives per al programa de reutilització de llibres de text i per als mòduls en anglès dels cicles formatius de grau superior. Es podran autoritzar altres conceptes puntuals amb l’informe previ de la Comissió de concerts.

El Govern també informa que “s’atén una demanda històrica del sector”: l’estabilització de les dotacions bàsiques de professorat d’atenció a la diversitat. Per tant, s’haurà d’establir als centres una dotació bàsica d’especialistes de pedagogia terapèutica, d’audició i llenguatge i d’atenció a la diversitat del 80% de les hores que corresponguin a cada centre segons les dades registrades a final del curs 2015/16.

S’haurà de completar, quan calgui, amb una dotació de professorat addicional, d’acord amb les necessitats del centre, l’actualització anual dels criteris i la disponibilitat pressupostària de la Conselleria d’Educació.

El nou decret establirà també les ràtios mínimes d’alumnes per etapa i municipi. S’obligarà a tenir una relació mitjana d’alumnes per unitat escolar a cada etapa no inferior a la que la Conselleria determini, tenint en compte l’existent en els centres públics del municipi o zona d’escolarització en què estigui situat el centre.

GestIB

Amb l’aprovació del decret i amb l’objectiu d’aglutinar tota la informació dels centres, les escoles privades concertades hauran de fer servir el programa de gestió de la Conselleria, el GestIB, per a tot el procés d’escolarització, matriculació, horari, calendari escolar, distribució de les hores de lliure disposició, llengua d’impartició de màteries, avaluació i promoció dels alumnes, peticions de personal de suport i ATE, i la relació de llibres de text, entre d’altres informacions, segons va comunicar ahir el Govern.

stats