El Govern acusa Madrid de mentir sobre el cost de 200 milions de tancar el Murterar

Segons el conseller Marc Pons, fins fa deu dies les negociacions es van fer amb "bona sintonia" i el preu que s'havia valorat era de 40 milions

El Govern acusa Madrid de no voler tancar la central del Murterar. El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha parlat aquest dimarts de la reunió que van mantenir ahir amb el Ministeri i ha assegurant que el cost de tancament de 200 milions d'euros és fals. De fet, a la reunió amb el govern central de dilluns es va mantenir la xifra de 40 milions.

Segons Pons, el Murterar està entre les 10 indústries més contaminants d'Espanya. A més, Balears disposa de la potència instal·lada suficient per garantir la producció de qualitat energètica “sense la necessitat” de tenir oberta aquesta central. El PP, però, nega aquests arguments i insisteix que no es pot tancar de manera immediata. Ara bé, hi ha informes de Red Eléctrica, que estarien en mans del govern central, que asseguren que el subministrament està totalment garantit amb el funcionament de Cas Tresorer i Son Reus.

El conseller ha remarcat que les directius europees fixen per al 2020 “tancar les centrals altament contaminants”, entre les quals es trobaria el Murterar. De moment, però, la central continuarà oberta 'sine die'. El PP també ha argumentat que no es pot dur a terme el tancament perquè fer-ho en dos anys seria una mica precipitat. Pons, però, ha destacat que el Govern estaria “disposat a parlar-ne”. És a dir, obre la porta a canviar tempos i a continuar negociant amb Madrid.

Gir en les negociacions

De fet, Pons ha assegurat que fins fa 10 dies les negociacions amb el govern central havien estat amb “bona sintonia”, però que, “sense explicació”, Madrid ha fet un gir i ha decidit mantenir oberta la central. “Espanya quedarà com un dels pocs governs sense dates de tancament de centrals”, ha apuntat Pons, qui ha recordat que països com França o Alemanya sí que han fet passes en aquest sentit.

“El temps juga a la seva contra”, ha afirmat Pons. Així, ha explicat que es traslladarà a Europa la situació actual i es denunciarà davant el Ministeri la incongruència de l'argumentari dels populars. A més, demanaran una reunió amb el comitè d'experts que Mariano Rajoy va crear per treballar amb la llei del canvi climàtic.

“Segurament hi ha un problema de fons”, ha advertit Pons, i es vol mantenir el Murterar obert perquè “només beneficia alguns”. Si el 2020 l'Estat no ha complit les directrius europees, s'obriran altres portes per denunciar les actuacions polítiques, ha apuntat el conseller.

La diputada popular Marga Prohens ha volgut manifestar que el Govern no ha actuat a favor de les renovables. Ha tret pit que des de Madrid s'han obert unes subvencions directes per 60 milions d'euros perquè “es comenci a preparar el terreny per tancar el Murterar”. Ara bé, des de la conselleria de Pons es recorda que aquestes subvencions responen a “una petició reiterada del govern en ajudes per a productors”, ja que es va demanar específicament poder fer més petits parcs a les Illes.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 21/10/2018

Consultar aquesta edició en PDF