Publicitat
Publicitat

El Govern rebutja la sol·licitud de Madrid i no utilitzarà persones aturades per gestionar beques educatives

El Ministeri volia que cobrissin llocs de feina estructurals de l'àrea durant els mesos de més activitat

El Govern no utilitzarà persones aturades perquè gestionin beques educatives durant els mesos de més feina per a l'Administració. La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha enviat una resolució al Ministeri d'Educació contra aquesta sol·licitud d'adscripció, que havia d'ocupar tres persones a les Balears –una a la Universitat i dues més a la delegació d'Educació que hi ha a Palma– perquè "les funcions i tasques a exercir per part de les persones desocupades formen part de la feina habitual de l'entitat" i sense fer-los un contracte és una relació laboral fraudulenta.

Des del govern central presentaven aquestes places –253 a tot l'Estat– com un programa de suport a les unitats de gestió de beques dins el format de treball de col·laboració social: persones aturades que cobren un suplement per fer aquesta feina, que s'afegeix a la seva prestació d'atur, però que no s'entén com una relació laboral, fet que impossibilita la cotització i fa que es continuïn consumint mesos d'atur.

A l'escrit que el Govern ha fet arribar a Madrid recorden que el Tribunal Suprem va prohibir que aquesta fórmula fos utilitzada per cobrir llocs de feina estructurals i "en cap cas poden consistir en la realització d'activitats estructurals, ordinàries, habituals, normals, continuades i permanents de l'Administració". De fet, la col·laboració social ha d'incloure tasques amb "autonomia i substantivitat pròpia", és a dir, diferenciades de les quotidianes i permanents.

En la memòria justificativa del Ministeri s'afirma que, durant els mesos de tramitació de beques, les unitats que les gestionen "veuen incrementades enormement les funcions a desenvolupar" i, a causa de la impossibilitat d'allargar-los i a l'" acumulació d'expedients que han de ser objecte de tramitació" és necessari "un increment de les seves dotacions de personal".

El govern central creu que és un tipus de feina amb "requisit d'utilitat social" que es duria a terme entre el 16 d'octubre i el 15 de febrer, però la Conselleria de Treball no ho aplicarà perquè hi veu una "relació laboral" i, per tant, "fraudulenta". A la resolució de l'Executiu balear critiquen que sigui una fórmula d'obtenció de "mà d'obra barata" que provoca danys al treballador, a altres persones aturades, a la Seguretat Social i a la ciutadania en general.

Si bé es tracta d'un programa que s'aplica des de fa anys, fonts de la Conselleria expliquen que "l'any passat es va deixar passar per inèrcia", però que, "tan aviat com ho vam veure, vam rebutjar tots els programes de col·laboració social amb el Ministeri".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF