Publicitat
Publicitat

El Govern acusa Madrid de "deslleialtat" per qüestionar-li l'impost als cotxes usats

Retreu al Ministeri d'Hisenda que plantegi ara discrepàncies quan no ho va fer en tres informes previs

El Govern balear ha contestat avui amb contundència al qüestionament públic que ha fet l'executiu central de l'impost autonòmic que grava la compravenda de vehicles usats. La portaveu del Govern, Núria Riera, ha acusat Madrid de "deslleialtat institucional" perquè, segons ella, en cap dels tres informes tècnics que va fer un òrgan vinculat al Ministeri d'Hisenda s'apuntaven les discrepàncies que ara ha donat a conèixer el departament de Cristóbal Montoro. I ha lamentat que sigui ara, quan l'impost s'està aplicant, que es plantegin els dubtes.

"Em sorprèn realment", ha repetit Riera després del Consell de Govern, referint-se a l'actuació del Ministeri d'Hisenda. La portaveu, que ha qualificat l'actuació de Madrid de deslleial en tres ocasions, ha advertit que si el Ministeri hagués indicat en el seu moment que tenia les discrepàncies que ara ha donat a conèixer no s'hauria arribat a la situació actual, quan l'executiu central ha iniciat els procediments previs per resoldre la controvèrsia abans de dur el cas al Tribunal Constitucional. El govern central ha fet públic que el polèmic impost que grava els cotxes de segona mà envaeix competències estatals i ha forçat la convocatòria d'una comissió bilateral per intentar resoldre el conflicte. Si no hi hagués acord, la qüestió la resoldria el Constitucional.

Amb tot, la portaveu ha deixat clar que el Govern "farà tot allò que hagi de fer per evitar qualsevol dubte de constitucionalitat en aquest impost" i ha recalcat que, malgrat que està "bastant sorprès" per les "discrepàncies" mostrades, també ha assenyalat que en altres ocasions les divergències que s'han produït per altres lleis s'han resolt en aquesta comissió bilateral sense haver d'arribar al Constitucional.

Tot i que el Govern, segons ha dit Riera, no coneix al detall què és el que qüestiona Madrid del seu impost, segons la Conselleria d'Hisenda, el que s'estaria qüestionant és que amb la modificació de l'impost efectuada s'ha passat a gravar la compravenda de vehicles amb un tipus fix, en lloc de fer-ho a partir d'un percentatge del preu del vehicle, com es feia fins enguany. Aquest fet provoca que, en alguns casos, la quantia del tribut sigui més alta que el preu de venda actual del vehicle de segona mà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/02/2018

Consultar aquesta edició en PDF