MEDI AMBIENT
Balears 01/09/2017

Govern i Escorca, més a prop de l’acord pel fems del torrent de Pareis

Vicenç Vidal envia una proposta a l’Ajuntament, que demana més “concreció”

Martí Gelabert
3 min
Estat del torrent de Pareis ahir, abans de la recollida de fems.

PalmaPrimers símptomes d’entesa entre la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament d’Escorca per a la neteja del torrent de Pareis. Això sí, l’acord encara es manté una mica llunyà i caldrà fer més passes per pactar qui s’encarrega de la gestió del fems a la zona. Ahir dematí va arribar al Consistori una proposta de la Conselleria de Vicenç Vidal per trobar una solució, després que el conseller i el batle, Antoni Solivellas, mantinguessin una reunió la setmana passada.

El Govern diu que instal·larà una única àrea de contenidors -que serà d’ús exclusiu per a l’Ibanat- a l’àrea recreativa de Ca s’Amitger. Així, l’Ibanat es veuria autoritzat per dur-hi tots els residus generats en els equipaments de la Conselleria en el terme municipal del poble. La proposta detalla, així mateix, que a la resta d’àrees recreatives no es posarien els contenidors. En un segon punt, es proposa retornar al sistema municipal sempre que l’Ajuntament revisi l’ordenança fiscal sobre la taxa de recollida de residus que cobraria a l’Ibanat “basant-se en un estudi econòmic i financer rigorós”.

En el document enviat a Escorca, la Conselleria reitera que la gestió del fems pertany al municipi, però sense perjudici per poder establir mecanismes de col·laboració amb l’administració. L’objetiu és el “compromís ferm” de conservació dels espais naturals. En aquest sentit, el Govern s’ofereix a col·laborar amb el batle per satisfer les necessitats del municipi i no repetir unes “imatges lamentables” i assumeix la responsabilitat subsidiàriament.

Solivellas va voler celebrar que “per primera vegada la Conselleria hagi entrat al fons de la qüestió” i que “començam a avançar en una problemàtica sobre la qual nosaltres, des de fa més de sis mesos, tenim propostes fetes”. Ara bé, arribar a una solució final no serà imminent. Si més no, les dues administracions demanen una reunió per concretar els detalls de la proposta del Govern. L’Ajuntament la considera, ara per ara, “molt genèrica”.

Un dels punts que pareixen més a prop de consolidar-se, si més no, és el cobrament de les taxes. Tot i que el batle d’Escorca va oferir al Govern l’eliminació de les taxes si l’Ibanat hi posa els contenidors i s’encarrega de recollir el fems cada dia -proposta que, segons Solivellas, Vidal desconeixia la setmana passada-, la Conselleria s’ha oferit a retornar al sistema municipal i pagar unes taxes que siguin adients. Solivellas veu amb bons ulls aquesta proposta d’estudi econòmic de la Conselleria, que reflecteix l’esmentat punt dos. “Serem tan flexibles com sigui possible, però les taxes les marca el cost del fems. Estic diposat a fer un estudi. Li ho vaig comunicar aquesta setmana per escrit”, diu.

Cal recordar que la problemàtica es va generar perquè l’Ibanat va llevar els contenidors de la zona i el Govern recordà -i se sustenta en un informe jurídic- que la competència de la gestió dels residus és d’Escorca, mentre que l’Ajuntament insisteix que és del Govern. Ara, Solivellas és una mica més “optimista, sempre que hi hagi una voluntat mínima” per arribar a un acord.

Al·legacions

Un dels compromisos entre el Govern i l’Ajuntament de la passada reunió va ser que la Conselleria netejaria la zona, fet que va tenir lloc ahir dematí -es van recollir 0,2 m3 de fems. Tot i l’acord, encara està damunt la taula l’expedient sancionador que el Consistori va obrir contra Medi Ambient per no retirar les deixalles una setmana abans de la reunió. L’Executiu, però, hi ha al·legat en contra, argumentant algunes qüestions purament tècniques, així com la insistència que la competència de la neteja no és autonòmica.

A més a més, assegura que la Conselleria va procedir a la neteja del fems el mateix dia que va rebre el requeriment. Per a Escorca això no va ser suficient, ja que Deixalles no va ser a temps de completar la tasca fins l’endemà, quan ja havien passat les 24 hores que el procediment sancionador donava com a marge.

stats