Publicitat
Publicitat

SERVEIS PÚBLICS

El Govern paga 205.000 € per assistència religiosa als hospitals

Salut només va pressupostar l’any passat la meitat del que gastà

El Govern es va gastar l’any passat 205.841 euros per l’assistència religiosa que s’ofereix en els hospitals públics. Així es desprèn de les dades d’execució del pressupost autonòmic de 2013, que posen de manifest que s’ha duplicat la previsió de despesa en aquestes activitats que havia fet l’Executiu mateix, perquè només havia pressupostat 103.207 euros per pagar els serveis que ofereixen aquests religiosos als pacients.

L’Església catòlica destina una quinzena de persones a aquests serveis. Es tracta de capellans que oficien misses periòdicament a les capelles dels hospitals públics i que, a petició dels pacients, visiten els malalts i els ofereixen els serveis religiosos que requereixen.

Segons l’execució del pressupost autonòmic, la major part de la despesa en assistència religiosa es paga a l’hospital de Son Espases. A l’hospital de referència de la comunitat autònoma s’havien pressupostat 43.219 euros i se’n gastaren 73.318. El segon centre que més despesa religiosa registra és el de Son Llàtzer, amb 40.868 euros anuals. En aquest hospital, el Govern només havia pressupostat un euro de despesa, segurament per un artifici comptable, perquè sabia perfectament que gastaria més, ja que l’any anterior la despesa religiosa en aquest hospital fou de 35.666 euros.

Part Forana i illes

A l’hospital de Manacor, la despesa en capellans va ser de 26.750 euros i al d’Inca, de 25.970. Tant en un centre com en l’altre s’havia pressupostat molt manco. El mateix va passar a Menorca i a Eivissa. Mentre que a l’hospital Mateu Orfila de Menorca es gastaren 20.746 euros en assistència religiosa als pacients, al de Can Misses d’Eivissa la despesa arribà als 18.089 euros.

En total, la despesa per misses i altres serveis religiosos dels hospitals va arribar als 205.841 euros l’any passat, malgrat que el pressupost del Servei de Salut per aquesta qüestió era de 103.207 euros públics. El pressupost autonòmic, per tant, no era realista no només pel que s’ha vist amb la despesa definitivament efectuada, sinó també tenint en compte la que s’havia executat l’any 2012, quan ja es varen gastar 214.349 euros dels contribuients en aquests serveis.

Crítiques de MÉS

L’execució del pressupost en assistència sanitària ha estat examinat ara per la coalició MÉS, que es mostra crítica amb una despesa que considera massa alta en temps de crisi. “L’assistència religiosa, de totes les confessions, s’ha de poder oferir als hospitals públics i més en moments altament delicats”, defensa la diputada de MÉS, Fina Santiago. Això no obstant, a la vegada, avisa que “allò que no és lògic ni acceptable és que la partida d’assistència religiosa augmenti un 199%, mentre es produeixen retallades de tota consideració a l’àmbit sanitari, s’introdueixen copagaments i es restringeixen proves clíniques”. La diputada considera que l’esforç de contenció i de reducció de dèficit també s’hauria de demanar a l’Església catòlica, que és la “principal receptora d’aquest pressupost”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF