Balears 30/05/2014

Gijón rebat el tracte de favor al seu fillastre, però no cap a ell

Admet que va baixar al calabós a visitar-lo i que “avui no ho faria”

i
Lluís Planas
3 min
El primer tinent de batle va acabar restant importància a les acusacions perquè “tothom hagués fet el mateix”.

PalmaEl primer tinent de batle de Palma, Álvaro Gijón, va defensar ahir davant el ple la seva actuació en relació a la detenció del seu fillastre per part de la Policia Local la revetla de Sant Sebastià de 2013. Gijón va rebatre els arguments sobre un presumpte tracte de favor al seu familiar durant la detenció, però no ho va poder fer sobre que s’hagués produït cap a ell en la seva condició de responsable polític municipal. Gijón comparegué per donar explicacions davant el ple, que també va debatre la seva reprovació per aquest cas, com reclamava l’oposició, i que va ser rebutjada.

El número dos de Mateu Isern recordà els fets en relació a la detenció del seu fillastre -es referí a ell durant tota la intervenció com el seu fill o pel seu nom, Adrián, i digué fer-ho “cansat de veure les seves inicials publicades com si es tractàs d’un delinqüent”- i reiterà que el procediment seguit amb ell va ser “exactament igual que amb altres detinguts”. No obstant això, va admetre que ell va poder visitar-lo als calabossos del quarter de Sant Ferran, acompanyat de l’aleshores intendent Antoni Vera i de l’actual director general de Seguretat Ciutadana, Guillem Mascaró, cap de guàrdia aquella nit.

“Si això és el pitjor que he fet i el màxim tracte de favor que he tingut...”, digué als portaveus de l’oposició per restar importància a les acusacions, al mateix temps que admetia que “avui no ho faria” i que “tothom hagués fet el mateix”. Amb tot, Gijón mantingué que la llei permet les visites als detinguts per part de familiars, si l’instructor ho permet, una vegada fetes les corresponents diligències.

Però Gijón intentà obviar aquesta qüestió i només contestà sobre això en la rèplica, malgrat que l’oposició s’hi havia referit abans, i se centrà a contestar les qüestions més criticades sobre el presumpte tracte de favor al seu fillastre des que es conegueren els fets. Primer de tot recordà que existeix l’informe de l’excap de la Policia Local recentment jubilat, Nicolás Herrero, en què s’assegura que se seguiren tots els procediments establerts.

Respecte que el seu familiar no arribàs a passar a disposició judicial, el tinent de batle, que té sota la seva competència la Policia Local, afirmà que des de la revetla de Sant Sebastià de l’any passat s’han produït fins a 162 casos de detinguts per la Policia Local amb els quals s’ha actuat de la mateixa manera. “Va ser tractat exactament igual que en altres casos”, hi insistí, i també reiterà que, tot i haver estat arrestat per un presumpte “atemptat contra l’autoritat”, finalment es va dur a terme un judici de faltes en el qual no s’observà aquest delicte i al seu fillastre tan sols li va ser imposada una multa de 60 euros. Gijón també assegurà que el detingut passà per tots els procediments establerts com la fitxa policial i que va estar detingut per la Policia Local “el doble de temps” que en altres casos similars.

L’oposició critica “l’excepció”

Els grups de l’oposició, que asseguraren entendre “humanament” l’actuació d’Álvaro Gijón, consideraren que ha quedat demostrat el tracte de favor cap al tinent de batle, “perquè cap altre pare podria haver visitat el seu fill”, i per això criticaren “l’excepció” comesa amb ell. “Que vostè estigués a la sala de ressenyes per on passen els detinguts va ser un element pertorbador en el procediment”, afirmà el socialista Antonio Donaire, que remarcà que va poder fer això acompanyat de l’intendent de la Policia. El portaveu de MÉS, Antoni Verger, considerà que Gijón tingué per això un tracte “privilegiat” que “cap altre pare podria haver tingut”. Ambdós exigiren sense èxit l’assumpció de responsabilitats.

stats