Gairebé el 90% de la població balear creu que el turisme ocupa "excessivament" el territori

Només una persona de cada cinc pensa que l'augment de visitants millorarà les seves condicions laborals

El 87% de la població de les Balears considera que l'activitat turística suposa una ocupació excessiva del territori i de les infraestructures. Segons el darrer quadern de la fundació Gadeso, més d'un 75% de la ciutadania de les Illes coincideix a opinar que el territori, les carreteres principals i els accessos a les platges estan saturats.

Si bé hi ha majories a l'hora d'entendre que la millor manera per fer front a aquesta situació és protegir el territori i el patrimoni natural –és el que pensa el 86% de les persones enquestades–, no hi ha acord entre els residents de les Illes a l'hora de valorar la gestió política del Govern: un 35% pensa que és bona, un 20% troba que és dolenta i un 30% la veu regular. A més, un 34% de les persones enquestades considera que la política turística del Pacte és igual que la de l'anterior executiu, mentre que un 37% creu que és millor i un 17%, que és pitjor.

A més, tres de cada quatre persones creuen que s'està produint un consum abusiu de recursos com l'aigua, l'energia o la recollida de fems i un 65% dels enquestats opina que els nuclis urbans estan saturats –un percentatge que augmenta fins al 88% en el cas de Mallorca, probablement per l'arribada de creueristes a Palma, que saturen el centre històric de la ciutat.

La idea que el turisme és la base del benestar a les Balears és compartida pel 48% dels enquestats, però només un 22% afirma que genera llocs de feina. De fet, el 89% dels illencs preveu que augmentarà el nombre de turistes, però només un de cada cinc creu que això repercutirà positivament en la rendibilitat social: augments de salaris, millora de les condicions laborals, major benestar...

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF