SEQUERA
Balears 09/09/2016

El GOB demana limitar el consum d'aigua als negocis d'oci i turisme

"No basta donar consells als ajuntaments i parlar de les tarifes progressives als usuaris domèstics"

Ara Balears
2 min
Imatge del camp de golf de Son Gual que utlitza el GOB per ilustrar la seva crítica a les mesures que ha pres el Govern per lluitar conta la sequera, que ja afecta al 40% de les Balears. / Son-gual.com

PalmaDesprés de les darreres notícies que informen sobre el fet que el 40% de municipis de les Balears ja està en alerta per sequera, i atenent la previsible falta de pluges de la propera tardor i la massificació turística d'aquesta temporada i la que es preveu per a l'any que ve, el GOB demana al Govern l'impuls d'un pla d'emergència que estableixi restriccions i limitacions, especialment amb relació als usos turístics i d'oci, per tal de garantir l'abastament d'aigua i de preveure la recuperació de les reserves hídriques.

"Ens trobam en una situació excepcional de manca de recursos hídrics, alhora que hem patit la temporada turística rècord en consum d'aigua. Les previsions per aquest hivern, pel que fa a les pluges, i la temporada que ve amb relació als turistes ens alerten que la situació empitjorarà", explica l'organització en un comunicat.

Davant d'això, "el Govern no es pot limitar a donar consells als ajuntaments i a demanar-los mesures voluntàries d'estalvi, ni a parlar de les tarifes progressives als usuaris domèstics, sense abordar un dels sectors més intensius en consum d'aigua, com el sector turístic i tots els seus serveis associats".

"Parcs aquàtics i camps de golf tenen uns requeriments hídrics molt importants durant la temporada alta. Per exemple, el golf de Canyamel (Cala Provensals, SA) demanà el 2013 extreure 200.000 m3 d'aigua anuals procedents dels aqüífers locals –tot i que el Pla hidrològic estableix que només poden regar amb aigua depurada o dessalada–. Una quantitat d’aigua equivalent al consum d’una població de 4.000 habitants en tot un any, com la que tenen en l’actualitat municipis sencers com Petra, Esporles, Vilafranca i Llubí", puntualitza el GOB.

D'altra banda, i citant un estudi de la UIB (Blàzquez M i Hof A) que analitza la realitat de l'aigua als territoris turístics i, més concretament, el consum del turisme immobiliari en el cas de Calvià, els ecologistes denuncien que en els darrers anys han proliferat de manera descontrolada els usos turístics del sòl rústic, vinculats al lloguer turístic d'habitatges i vinculats, la immensa majoria, a la construcció de piscines. "A tall d'exemple, Pollença totalitzava el 2014 6.550 places en xalets rurals de lloguer, fet que representa un 43% de la seva oferta i el 29,18% de tota l'oferta de lloguer turístic d'habitatges de Mallorca", assenyalen.

turismeimmobiliariiaigua

D'aquest estudi, diuen, se'n despren que la ràtio de consum per pernoctació del turisme immobiliari va des dels 350l/pernoctació fins als 1.100l/pernoctació, davant la mitjana associada al consum domèstic, que se situa al voltant dels 130l/hab i dia.

stats